Santa Caterina da Bologna 8-2022 4304Op 9 maart 1463 overleed de moeder-overste van het Corpus Christi klooster in Bologna. Ze werd zoals gewoonlijk begraven op het kerkhof van het klooster. Nadat de nonnen echter een zoete geur vanuit haar graf hadden waargenomen, werd ze na achttien dagen alweer opgegraven. Omdat haar lichaam onaangetast was en geen enkel teken van verval of ontbinding vertoonde, werd het naar de kapel van het klooster verplaatst. Nu, bijna 560 jaar later, zit ze daar nog steeds. In een kleine kloosterkapel, omgeven door relieken, zit ze met haar handen in haar schoot op een versierde gouden troon. Ze draagt de kleding van haar orde, haar gezicht en handen zijn door de jaren zwart geworden. Haar hoofd is geneigd, waardoor je het gevoel krijgt dat ze in gedachten is verzonken of net is ingedommeld.

 

Als je de ruimte inloopt zit ze niet recht tegenover de ingang maar iets links daarvan. De barokke troon is enorm en overweldigend. Twee putti houden een brokaten sluier open en presenteren een intieme blik op de heilige. Geflankeerd door engelen en omlijst door verguld snijwerk bevindt zich daar op een verhoging een kleine onopvallende gestalte.

 

Santa Caterina da Bologna 8-2022 4301Santa Caterina da Bologna 8-2022 4302Het klooster wordt nog steeds gebruikt, het is een onderdeel van de Order der Clarissen, de tweede orde van Franciscus van Assisi, een vrouwelijke tak van de vroeg-franciscaanse beweging. Toen wij er in Bologna naar vroegen bleek het klooster niet zo makkelijk te vinden, en het heeft wat speurwerk gevraagd voor we eindelijk voor de deuren van dit oorspronkelijk 15e-eeuwse klooster stonden. Je kunt het klooster vrij bezichtigen, maar toen wij er waren, duurde het even voor we werden binnengelaten. Ons was verteld aan te bellen bij het pand links naast het klooster. Een werkelijk stokoude non legde ons daar met een hese fluisterstem en veel hoofdgeknik uit dat we wat later moesten terugkomen. Toen we een uurtje later terugkeerden was de poort open en konden we de kleine kerk van het klooster in. Hoewel ik foto’s van de kapel had gezien was ik toch niet goed voorbereid op een ontmoeting met Santa Caterina de’Vigri. Sommige plaatsen voelen geladen, alsof je daar een toon die buiten je gehoorgrens valt, kunt voelen. Ik heb normaal geen enkele moeite met menselijke resten, zoals botten en gemummificeerde lichamen. Deze ruimte maakte mij echter onrustig, alsof je een vacuüm instapte. Hoewel ik erg van de ontmoeting onder de indruk was, zou ik er niet graag in mijn eentje de nacht willen doorbrengen.

 

De kapel is populair onder de gelovigen van Bologna, en velen van hen komen regelmatig even aan de voeten van Santa Caterina bidden. Ze is niet alleen de beschermheilige van Bologna maar ook die van kunstenaars en helpt om verleidingen te weerstaan. Al tijdens haar leven was ze een buitengewone vrouw, ze stond bekend als een devote non en moeder-overste maar werd ook geroemd als schrijfster, mysticus, leraar en schilder.

 

Lees ook: De dolk van de apostel Petrus, Marco d’Agrate’s Bartolomeus, Nicholas Read en het monument voor Elizabeth Nightingale, De genitaliën van Biagio da Cesena, Aal de Dragonder, The Greenwich Time Lady, Ah weh eyu, Ockhams scheermes en De vliegende non.