Weblog

Het Teylers Museum in Haarlem

Monday, 6 November 2023

tylers museum 10-2023 9282Als er iets is waar het Tylers Museum trots op is, is het wel haar leeftijd, het is het oudste museum van Nederland. Dat is echter heel wat minder interessant dan het feit dat hun prachtige museumzaal er nog vrijwel net zo bijstaat als toen hij in 1784 werd ingericht. Ik ben altijd al een grote fan geweest van musea die ook als tijdscapsule fungeren en bij het Teylers waan je jezelf even in de 18e eeuw.

 

tylers museum 10-2023 9291tylers museum 10-2023 9273tylers museum 10-2023 9180tylers museum 10-2023 9287De collectie zelf is aardig. Het museum heeft een aantal zeer waardevolle en interessante stukken in beheer, maar die zijn volledig ondergeschikt aan de entourage waarbinnen ze worden gepresenteerd. De vitrines zijn volgepropt, schamel verlicht en van karige uitleg voorzien. Ik denk dan ook niet dat veel bezoekers lang zullen stilstaan bij hun Homo Diluvii Testis, het fossiel van een reuzensalamander dat eerder werd aangezien voor de restanten van een mens van voor de zondvloed, of bij hun fossiel van een Ostromia, dat voorheen verkeerd was gecatalogiseerd als dat van een Pterodactylus. De bezoekers komen voor het gevoel van tijd, voor de eeuwen die er liggen tussen hun eigen bestaan en het oprichten van het museum en daar voegt deze presentatiewijze juist aan toe.

 

tylers museum 10-2023 9202tylers museum 10-2023 9237tylers museum 10-2023 9187tylers museum 10-2023 9179Door de jaren heen zijn er aan het Teylers natuurlijk toch enkele aanpassingen gedaan, waardoor nu niet alles meer in oorspronkelijke staat is, maar dat is het lot van elke collectie en van elk museum. Het belangrijkste is dat het zijn oorsprong in ere heeft gehouden en zijn identiteit niet is verloren.

 

Klik hier voor meer foto’s van het Teylers Museum in Haarlem en hier voor meer foto’s van Europese natuurwetenschappelijke musea.

 

Lees ook: Museo di Storia Naturale in Palazzo Poggi in Bologna, Salone degli Scheletri in La Specola, Galerie de paléontologie et d'anatomie comparée in Parijs en Missiemuseum Steyl.

Onze wereld wordt steeds grauwer en hoekiger, oftewel onze toenemende voorkeur voor rechte lijnen en grijstonen

Monday, 2 October 2023

interieur 1970 en 2023Ik ben geboren in de zestiger jaren en groeide op met felgekleurde overhemden, bonte ribfluwelen broeken en drukke patronen op het behang. Door de jaren heen zijn deze opvallende felle kleuren langzaam vervaagd en vervangen door vale spijkerbroeken, grijze sweatshirts en witte of kleikleurige muren. Het lijkt wel of men momenteel collectief kiest voor stadscamouflage, alles wordt grauw en grijs. Het kleine beetje kleur dat er nog overblijft, is sterk afgezwakt. Niemand draagt nog felgroen, dat is allang vervangen door “Nordic Green”, een grijsgroene kleur die eruit ziet alsof hij te vaak is gewassen en waar je vroeger nog wel eens fel rood of hard roze tegenkwam, is dat nu “Terracotta Red” of “Aged Pink” geworden.

 

autokleuren 1970 en 2023Men wordt blijkbaar steeds banger voor kleur, een tendens die je ook goed in onze kleurkeuzes voor auto’s terugziet. Op de weg kom je vrijwel geen brandweerrode, kanariegele of gifgroene auto’s meer tegen. De meest verkochte auto’s by far zijn nu grijs, daarna met enige afstand gevolgd door zwart en wit (met dank aan Apple). Zelfs blauwe auto’s, vroeger een veel gemaakte keuze, worden hoewel sterk afgezwakt in kleur, steeds minder verkocht.

 

Een uitgebreide studie door The Science Museum Group naar ons gebruik van kleur bij alledaagse voorwerpen bewijst dat grijs steeds meer in opkomst is, terwijl het gebruik van warme kleuren langzaam verdwijnt. Opvallend genoeg gaat deze kleurtendens tevens gepaard met een steeds scherpere en hoekigere vormgeving. Het is alsof met alle kleur ook langzaam alle zachtheid uit ons dagelijkse leven verdwijnt. Veel vormgeving verschuift zich steeds meer van rond en organisch naar hoekig en doosvormig.

 

Lees ook:Rood of blauw en Tijd is kou.

Convergente evolutie: de overeenkomsten tussen het gebit van een carnivoor en de scharen van een zwemkrab.

Sunday, 1 October 2023

schaar zwemkrab 9-2023 8947Aan het strand vind je langs de vloedlijn regelmatig krabbenschilden en scharen. Veel daarvan zijn afkomstig van zwemkrabben die zijn aangespoeld en opgegeten door meeuwen. Toen ik zo’n krabbenschaar goed bekeek, viel me op hoeveel die lijkt op de kaken van een wolf. Zo’n krabbenschaar heeft uitsteeksels en punten die precies hetzelfde doen als de tanden en kiezen van een vleeseter die aan land leeft.

 

In tegenstelling tot het gebit van een roofdier, zit de bewegende vinger van de schaar (dactylus), wat bij een schedel de onderkaak zou zijn, bij een krab juist aan de bovenkant. Het is alsof het gebit is omgedraaid. Ik heb geen onderzoek kunnen vinden naar dit evolutionaire voordeel, maar heb het vermoeden dat dit hen helpt bij hun verdediging. Omdat veel roofdieren van boven komen, kunnen ze deze beweeglijke vinger zo makkelijker oprichten. Waarschijnlijk helpt het ook bij het voedsel vergaren, omdat ze de vaste, onbeweeglijke vinger (pollex) dan als schuiver of schep en het beweegbare deel als duim kunnen gebruiken.

 

Aan het uiteinde van beide vingers van hun klauw zit een iets langere scherpe punt. Deze punten scharen als slagtanden langs elkaar en worden gebruikt om een prooi mee te grijpen of te doden. Net als bij het gebit van een carnivoor beweegt de slagtand van het bewegende deel van de klauw binnen langs die van het vaste deel. Verder naar achteren richting het scharnier zitten boven en onder aan de binnenkant van de schaar een aantal uitsteeksels (dentikels) die, als de schaar dichtklapt, in elkaar grijpen. Net als bij de carnassiale tanden van een wolf vergroten deze het grijp-oppervlak en zorgen ze er voor dat een prooi in stukken kan worden gesneden. Bij roofdieren zijn carnassiale tanden, die vaak een driehoekige vorm en snijrand hebben, specifiek ontstaan om vlees mee te snijden. Zwemkrabben gebruiken de dentikels in hun scharen op precies dezelfde manier. 

 

Zwemkrabben zijn gespecialiseerde carnivoren, ze jagen actief op kleine kreeftachtige, borstelwormen, stekelhuidigen en schelpdieren en hebben daar een vergelijkbaar stuk gereedschap voor nodig als wolven. Het is dus niet gek dat beide, totaal niet gerelateerde soorten een vergelijkbare adaptieve evolutie hebben doorlopen en nagenoeg dezelfde oplossing voor hetzelfde probleem hebben ontwikkeld. Als je kijkt naar de vorm van de klauwen en de dentikels bij andere krabbensoorten, variëren deze afhankelijk van hun dieet en levenswijze net zo veel als de gebitten bij zoogdieren.

 

Lees ook: Convergerende evolutie, Soldaatkrab (Mictyris sp.), Kiezelkrab (Randalia eburnea), Leven op dood, Dode krabben en De heremietkreeft.

Chimpansee Gert-Jan van de Beekse Bergen

Sunday, 1 October 2023

chimpansee gert-jan (pan troglodytes) 2-2023 6487Met regelmaat maak ik foto’s in de Beekse Bergen. Hoewel ik me daar niet beperk tot één onderwerp, heb ik wel een voorliefde ontwikkeld voor hun mensapen.

 

Mensen hebben vaak de natuurlijke neiging om dieren te antropomorfiseren en denken dan dat onze emoties en ons gedrag ook van toepassing zijn op dieren. Gedragsonderzoekers waken er echter voor om dierengedrag naar menselijke maatstaven te meten. Ze willen voorkomen dat ze dierlijk gedrag onterecht menselijke waardes toekennen en het daardoor verkeerd interpreteren. Een goed voorbeeld hiervan is een glimlach. Een chimpansee die zich bedreigd voelt, trekt zijn wenkbrauwen op en doet zijn lippen naar achteren. Een gezichtsuitdrukking die verdacht veel op een menselijke glimlach lijkt, maar die bij een chimpansee dus heel iets anders betekent.

 

Er zijn echter ook wetenschappers die vinden dat we met onze angst voor antropomorfismen voorbij gaan aan het feit dat mensen en chimpansees een groot deel van hun evolutie en DNA delen en dat het wellicht juist onze overeenkomsten zijn die ervoor kunnen zorgen dat wij hun gedrag begrijpen.

 

Als je dieren fotografeert, ontkom je als fotograaf niet aan antropomorfismen. De keuze van je onderwerp, het moment dat je afdrukt, alles wordt bepaald door een menselijke interpretatie van het onderwerp. Je maakt als mens foto’s voor mensen, dus gebruik je menselijke beeldtaal en aangezien je eigenlijk alleen menselijke esthetiek, emoties en gedrag echt kunt begrijpen, heeft dat zijn weerslag in je werk. Zo bezien is elke foto, dus ook een dierenportret eigenlijk ook altijd een zelfportret.

 

chimpansee gert-jan (pan troglodytes) 2-20236485Indien mogelijk zoek ik altijd wat achtergrondinformatie bij mijn foto’s. De Beekse Bergen is in dit geval heel behulpzaam geweest in het verstrekken van informatie bij mijn chimpansee-portretten. Dit is wat zij zelf over deze chimpansee zeggen: “Dit is Gert Jan, een gecastreerde man van 27 jaar oud. Een speelse actieve aap die veel contact heeft met vrijwel alle groepsgenoten. Hij is sociaal behoorlijk vaardig en verpoost graag met de jonge dieren in de groep. Hij kan ook wat snel zenuwachtig zijn en wat onzeker en kiest dan liever voor een felle reactie dan weg te lopen van een confrontatie”.

 

Klik hier voor een andere foto van Gert-Jan.

 

Lees ook: Aapjes kijken 1 en 2, Gorilla Komale spierkracht: mensaap versus mens en Gorilla Nasibu (Gorilla gorilla gorilla)

Manchester Museum

Sunday, 24 September 2023

manchester museum 9-2023 8781In Manchester staat het grootste Universiteitsmuseum van het Verenigd Koninkrijk. Het is 130 jaar oud en huisvest, naast een aantal uitgebreide collecties op het gebied van archeologie, antropologie en natuurhistorie, ook een vivarium.

 

De oorspronkelijke collectie stamt uit 1821, toen de Manchester Society of Natural History de collectie van John Leigh Philips aanschafte. Ook nu vormt deze natuurhistorische collectie nog steeds de basis van het museum. Het eerste museum bevond zich in 1835 in Peter Street, maar werd in 1875 verkocht toen het Owens College naar de nieuwe gebouwen aan Oxford Street verhuisde. Alfred Waterhouse, de architect die ook het Natural History Museum in Londen heeft ontworpen, kreeg toen de mooie opdracht om voor het museum in Oxford Street een nieuw gebouw te ontwerpen. Dit nieuwe museum ging in 1888 open voor het publiek en werd onlangs nog, in 2023,  uitgebreid gerestaureerd.

 

manchester museum 9-2023 8815manchester museum 9-2023 8760manchester museum 9-2023 8904manchester museum 9-2023 8773Het museum heeft ook een collectie fossielen en zelfs een paar skeletten van dinosauriërs, waaronder dat van een Tyrannosaurus rex waar veel bezoekers op af komen. In 2004 kocht het museum een afgietsel van de beroemdste Tyrannosaurus ter wereld, Stan. Deze dinosaurus dankt zijn naam aan zijn vinder Stan Sacrison en is tot nu toe het tweede meest complete tyrannosaurusskelet dat werd gevonden. Het originele skelet is voor 31,8 miljoen dollar aan de Arabische Emiraten verkocht, maar afgietsels van dit beroemde skelet vind je in vele andere musea, waaronder dus in Manchester waar het één van de belangrijkste publiektrekkers voor het museum is geworden. Het complete skelet van Stan is momenteel al 35 keer afgegoten, in Europa vind je ze in Oslo, Parijs, Oxford en Brussel. In minder rijke musea kun je regelmatig ook afgietsels van alleen de schedel vinden.

 

manchester museum 9-2023 8912manchester museum 9-2023 8826manchester museum 9-2023 8909manchester museum 9-2023 8762Ik ben enigszins dubbel over dit museum, aan de ene kant vind ik het prachtig, aan de andere kant toch ook een beetje saai en schools. Het gebouw zelf is fraai, de zalen zijn sfeervol en de tentoongestelde objecten zijn interessant. De grote zaal van de Living Worlds tentoonstelling met zijn twee verdiepingen is ronduit prachtig en doet sterk denken aan de opstelling in Galerie de paléontologie et d'anatomie comparée in Parijs. Het is ontworpen om zowel het skelet van een walvis als een giraf te kunnen huisvesten en heeft een mooie open indeling met veel verschillende opstellingen. Elke grote vitrine is er ingericht naar een eigen thema’s, zoals: symbols, resources, variety of life, humans, domination en connect. In het geheel levert dat een behapbare en overzichtelijke tentoonstelling op, maar als je wat beter kijkt, blijken die opstellingen toch wel erg beperkt om zulke ambitieuze onderwerpen goed te kunnen belichten en als je dan toch ergens de diepgang zoekt, is er helaas weinig achtergrondinformatie te vinden. Er is in het museum meer dan genoeg te zien, maar de echt geïnteresseerde bezoeker loopt er al snel verloren.

 

manchester museum 9-2023 8887manchester museum 9-2023 8898Het museum kent dan misschien wat beperkingen, toch heeft het iets in overdaad dat veel andere missen, namelijk een duidelijke identiteit. Vanaf het moment dat je binnenstapt voel je dat er veel aandacht aan de collecties en tentoonstellingen wordt gegeven en dat het museum zichzelf en zijn maatschappelijke functie heel serieus neemt. Ik heb er een heerlijke middag doorgebracht en zal er zeker nog een keer naar teruggaan.

 

Klik hier voor meer foto’s van de natuurhistorische afdelingen van het Manchester Museum en hier voor meer foto’s van natuurhistorische musea in Europa.

 

Lees ook: Trix en selfies, Stan de Tyrannosaurus en Het museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

Prirodoslovni Muzej Ljubljana

Friday, 25 August 2023

prirodoslovni muzej ljubljana 7-2023 9149Slovenië is ongeveer half zo groot als Nederland en de hoofdstad Ljubljana is qua inwonersaantal vergelijkbaar met Breda. Het mag dus geen verrassing zijn dat het natuurhistorische museum, het Prirodoslovni Muzej, in Ljubljana, niet de allergrootste collectie of meest unieke stukken bezit. Het natuurhistorische museum zit samen met het nationale museum in één fraai gebouw dat uit 1885 stamt. Het museum en haar collectie ontstond al in 1821 en is, samen met de roerige geschiedenis van het land, meerdere malen van naam veranderd.

 

prirodoslovni muzej ljubljana 7-2023 9118prirodoslovni muzej ljubljana 7-2023 9121prirodoslovni muzej ljubljana 7-2023 9127prirodoslovni muzej ljubljana 7-2023 9113De twee belangrijkste museumstukken zijn feitelijk heel bescheiden. Het betreft het bijna complete skelet van een wolharige mammoet en het skelet van een kleine walvis. Het incomplete mammoetskelet is echter wel in Slovenië zelf gevonden en één van de best bewaarde van Europa, terwijl het 13,2 meter lange walvisskelet, in tegenstelling tot dat in veel andere musea, in 2003 ook bij Slovenië zelf aan de kust is aangespoeld. Dit museum pretendeert niet het grootse of modernste te zijn, maar focust zich vrijwel volledig op de lokale natuurhistorie.

 

prirodoslovni muzej ljubljana 7-2023 9151prirodoslovni muzej ljubljana 7-2023 9124De collectie beslaat slechts een paar kleine zalen op de eerste verdieping, het geheel voelt misschien enigszins ongeordend en amateuristisch aan, maar is wel met zorg samengesteld en gepresenteerd. De collectie bestond uit wat skeletten en opgezette vissen in vitrines, enkele dieren in diorama’s, het skelet van de walvis hangend van het plafond en het skelet van de mammoet als blikvanger bij de ingang van de tentoonstelling. De zaaltjes voelden aan als leslokalen, hier en daar stonden tafeltjes en stoelen tegen de muur en je kon je goed voorstellen hoe een bezoekje aan dit museum een jaarlijkse verplichting voor de scholen uit de omgeving was. Veel bezoekers zullen ze niet trekken, toen wij kwamen, waren wij letterlijk de enige bezoekers in het gehele gebouw, toch kan ik dit soort musea wel waarderen. Een opgezette vis uit de lokale rivier, een opgezette arend op de kast en een opgegraven fossiel uit eigen grond zijn niet minderwaardig, integendeel ze zijn een onderdeel van de lokale geschiedenis en identiteit en ze verdienen het net zo goed als andere uiterst zeldzame of kostbare stukken om te worden getoond.

 

Klik hier voor meer foto’s van de natuurhistorische collectie van het Prirodoslovni Muzej in Ljubljana en hier voor meer foto’s van andere natuurhistorische musea uit Europa.

The Thinking Man Chronicles (heroic nudity is here to stay)

Sunday, 20 August 2023

the thinking man casts his shadow 4-2023 7132Een poos geleden heb ik samen met Peet Gelderblom, één van mijn oudste én nieuwste vrienden, gewandeld en gefotografeerd in het Speulderbos. Hij had een kleine action-figure  van Rodins denker bij zich, waarvan hij met een groothoeklens van dichtbij foto’s nam. Wat me raakte was met hoeveel gemak en speelsheid hij hier fotografisch mee omging. Zijn foto’s plaatsten de denker in allerlei denkbeeldige scenario’s en Peet nam zichzelf hierbij nergens te serieus, het ging hem om het spel en het plezier en zijn foto’s stralen dat uit.

 

Terwijl Peet plat op zijn buik lag, met zijn camera op slechts enkele centimeters afstand van zijn onderwerp, kon ik het niet laten om snel ook een foto van zijn personage te maken. Zoals zo vaak trekt de blik van een ander aan die van jezelf, en binnen de kortste keren hadden Peet zijn enthousiasme en speelsheid mij aangestoken.

 

De hierboven afgebeelde foto is van mij, maar als je wilt weten wat Peet op dat moment zag en wat hij fotografeerde, moet je even op Instagram kijken. Daar verzamelt hij zijn prachtige foto’s van deze fascinerende reis onder de naam van The thinking Man Chronicles.

Dood en de bonte kraai (Corvus cornix)

Sunday, 20 August 2023

bonte kraai (corvus cornix) 7-2023 120916Al vaker heeft de dood van een dier, waar ik geen persoonlijke band mee had, me diep geraakt. Onlangs overkwam me dat in Boedapest, daar lag naast de weg midden op de stoep een bonte kraai. Zijn lichaam lag volledig slap, maar zijn kop hield hij opgeheven. Hij bewoog niet, maar volgde wel alles met zijn ogen. Hij leek niet versuft of verdoofd, maar lag toch stil en kwetsbaar, zonder enig teken van verwonding, midden op een druk voetpad, bewust en berustend.

 

Vogelbescherming adviseert in dat soort zaken om de vogel niet op te pakken, ze zouden vogelgriep kunnen hebben en in een zeldzaam geval daarmee ook een mens kunnen besmetten. In Nederland zou ik de dierenambulance bellen, maar ik had geen idee of zoiets in Hongarije ook bestond en hoe ik daarmee in contact kon komen. Na voorzichtig te hebben gekeken of ik misschien iets kon doen, heb ik hem na het maken van een foto toch laten liggen. Het was duidelijk dat hij het niet zou halen, maar ik kon het toch niet over mijn hart verkrijgen om hem ter plekke met een harde trap uit zijn lijden te verlossen en hem van zijn dood te beroven. Wat we in zo’n situatie dan meestal zeggen is dat we de natuur zijn beloop laten, een geruststellend eufemisme voor een gebrek aan empathie en daadkracht.

 

In Midden-, Zuid- en Oost-Europa komen bonte kraaien voor waar ze net zo gewoon zijn als de zwarte kraaien hier. Af en toe overwinteren er een aantal in Nederland, maar de kans dat je ze hier ziet is klein. Bonte kraaien hebben een lichtgrijze rug, mantel en buik wat ze een gedistingeerd uiterlijk geeft, het is bijna alsof ze een grijs jacketje aan hebben. Kraaien zijn enkele van de slimste dieren op Aarde, er wordt wel gezegd dat ze naar menselijke maatstaven de intelligentie hebben van een vijfjarig kind, maar waarschijnlijk is dat een onderschatting. Ze kunnen 20 jaar oud worden, gebruiken gereedschappen, zijn in staat om complexe problemen op te lossen en hebben een buitengewoon goed geheugen.

 

Mensen die in kraaiachtigen zijn geïnteresseerd zou ik graag het boekje Gifts of the Crow, van Marzluff en Angell willen aanbevelen.

 

Lees ook: Dood en de bergeend, Dood en de afwas, Roek (Corvus frugilegus), Zwarte kraaien aan de pier (Corvus corone), De ogen van een kauw (Corvus monedula), Dood konijn en IQ.