natura docet denekamp 6-2022 3420Net als bij het Missiemuseum ben ik nog een keer naar Natura Docet teruggegaan om enkele eerder gemaakte foto’s te verbeteren en er een paar foto’s te maken die ik zonder statief en ultragroothoeklens toen niet kon nemen. Ik wilde vooral enkele van de donkere vitrines er goed op krijgen, gelukkig was men zo vriendelijk om sommige voor mij te openen, zodat ik niet door glas heen hoefde te fotograferen.

 

natura docet denekamp 6-2022 3385Eén van de meest intrigerende vitrines in het museum vond ik die van de Afrika-reis van meneer Laan uit 1924. Deze mooie oude houten vitrine met grote schuifdeuren heeft dezelfde groengrijs geschilderde achterkant die je in zoveel musea van die tijd vindt. Hij is gevuld met jachttrofeeën uit Afrika, die men toen heel normaal vond maar waarvan sommige nu niet meer geaccepteerd zouden worden. Zo staat er een olifantspoot die tot paraplubak is verwerkt  en hangen er de schedels van de dieren die puur voor het plezier zijn gedood.

 

De donkerbruine vitrines met opgezette vogels wilde ik er ook beter op hebben. Het is een manier van presenteren die men nu niet meer zou gebruiken, toch zijn het juist deze gedateerde en overvolle presentaties die zijn sfeer geven aan dit fraaie museum.

 

Lees ook: Natura Docet in Denekamp en Missiemuseum Steyl (1) en (2).

Klik hier voor meer foto's van Natura Docet in Denekamp.