chimpansee (pan troglodytes) 11-2022 5050De term aapjes kijken, wordt gebruikt als mensen iets bekijken waarbij ze geen betrokkenheid of inlevingsvermogen voelen. Men bekijkt iets louter als curiosum, ter vermaak. Helaas is deze term niet uit de lucht gegrepen, veel mensen gaan met hun kinderen naar een dierentuin om naar de aapjes te kijken. Ze vinden ze grappig en vermakelijk. Men observeert in de hoop geamuseerd te worden. Men voelt zich vermaakt, maar niet verwant.

 

Deze chimpansee (Pan troglodytes) is in Safaripark De Beekse Bergen gefotografeerd.

 

Toevoeging aan dit bericht:

Naar aanleiding van deze foto heb ik contact gehad met De Beekse Bergen en hebben zij me wat achtergrond informatie over het karakter van deze chimpansee kunnen geven: “Op de foto hieronder staat Socrates, een man van 42. Hij is onze alpha man van de groep vooraan in het park. Hij is al jaren groepsleider en doet dit met verve. De laatste tijd beginnen de jaren te tellen en krijgt hij het steeds meer te stellen met de adolescente man in zijn groep. Maar als het er echt om gaat, steunt de groep hem volledig. Hij leidt de groep voornamelijk alleen, en gaat maar beperkt coalities aan met andere mannen. Over het algemeen is hij vriendelijk en tolerant naar groepsgenoten en laat de groep en gedoe tussen groepsgenoten vaak wat gaan. Maar als hij reageert is het pittig en kordaat”.

 

Lees ook: Piku de orang-oetan, Frémiet: Orang-oetan wurgt een wilde uit Borneo, Frémiet en King Kong, Opgezette apen in musea, De gorilla van Auzoux in Leiden, Gorilla Komale en spierkracht, mensaap versus mens, Gorilla Nasibu (Gorilla gorilla gorilla) en Witkruinmangabey-baby (Cercocebus atys),