Deze foto’s zijn van Komale, een zilverrug uit de Beekse Bergen. Terwijl de rest van zijn gezin in de zon speelde, had hij zich in de koele schaduw onder een afdakje teruggetrokken. Gorilla’s zijn in de ochtend vaak het actiefst, maar later op de dag, na het eten, neemt die activiteit af en rusten ze. Komale deed een hazenslaapje en hield tegelijkertijd een oogje op zijn gezin.
Komale werd op 15 december 2006 in een dierentuin in Bristol geboren en kwam in juli 2016 naar de Beekse Bergen. Hier heeft hij twee kinderen verwekt en hij is al jaren de onbetwiste leider van zijn groep. Net als alle gorilla’s is hij rustig en vredelievend, maar als iets of iemand zijn hegemonie of zijn gezin bedreigt, kan hij razendsnel levensgevaarlijk worden. Met zijn 200 kilo en massieve spieren is Komale zo’n zes tot tien keer sterker dan een mens. Samen met zijn lage zwaartepunt en het feit dat hij ook met zijn voeten kan grijpen, maakt hem dit in een gevecht nagenoeg onoverwinnelijk. Er wordt beweerd dat hij het zelfs van een leeuw zou winnen en alleen een tijger of grizzly hoeft te vrezen, of een mens met een geweer.
Er wordt al eeuwen gespeculeerd over hoeveel sterker apen zijn dan mensen. Je krijgt een gorilla niet zomaar in een sportzaal om hem onder gecontroleerde omstandigheden te laten bankdrukken. De beste indicaties kreeg men van observaties in het veld, waarin zij zonder zichtbare moeite een aanvaller verscheuren of een boom ontwortelen. Het skelet en de spieren van een gorilla zijn veel forser dan die van mensen, ze hebben dikke botten en pezen met veel sterkere gewrichten, zoals dikke polsen en enkels. Onder hun vacht liggen spieren waar menige professionele bodybuilder trots op zou zijn. Gorilla’s hebben een bredere borstkas en grotere handen en voeten met opponeerbare duimen en grote tenen. Wat een gorilla vastgrijpt, komt niet snel los.
Een studie uit 2017 toont aan dat chimpansee-spieren ongeveer 35% sterker zijn dan die van mensen. Apen hebben vergeleken met ons meer snelle spiervezels, waardoor ze met snelle explosieve bewegingen veel meer kracht kunnen opwekken. Chimpansee-spieren bestaan voor 66% uit snelle spiervezels, terwijl dat bij mensen slechts 30% is. Ons grotere aandeel van langzame spiervezels (slow twitch fibers) maakt onze spieren weliswaar minder explosief, maar zorgt er ook voor dat ze het langer volhouden. We zijn dus minder effectief in een knokpartij, maar houden het wel langer vol als we wegrennen.
Lees ook: Het tegendraadse van spieren, Gorilla Nasibu (Gorilla gorilla gorilla), Frémiet en King Kong, Frémiet: Orang-oetan wurgt een wilde uit Borneo en De gorilla van Auzoux in Leiden.
Geen reacties
Reageer