Zo’n 8000 jaar gelden begon men in Egypte met het aanbidden van Thoth, de god met het hoofd van een ibis of baviaan. Thoth is de god van de maan, kalender, schrijfkunst, magie en wijsheid en wordt vereerd om zijn eerlijke oordeel en integriteit. Hij is ook de schrijver van de goden en degene die het oordeel over de ziel van de doden noteert. Thoth wordt vaak afgebeeld als een zittende mantelbaviaan en zijn beeltenis kom je zowel in hiëroglyfen (die hij zou hebben ontwikkeld) als beelden, veel tegen. Hij wordt ook wel de baviaan met het mooie gezicht genoemd.
Als je sterft en in het Egyptische nabestaande terecht mocht komen, moet je eerst door de Hal van de Twee Waarheden. Hier wordt je hart op een wegschaal gelegd. Als je hart zwaarder blijkt dan de Veer van de Waarheid (een struisvogelveer) word je verslonden door het monster Ammit. Mocht je de test echter doorstaan, noteert Thoth daarvan de uitkomst en brengt je tot Osiris. Op deze manier overziet Thoth het wegen van de ziel van de overledene en controleert hij of deze het waard is om tot het hiernamaals toe te treden. Thoth is dus niet iemand om tegen de haren in te strijken.
Iedereen die wel eens een mantelbaviaan in de ogen heeft gekeken zal moeten toegeven dat daarachter een felle vonk van intelligentie brandt. Een baviaan kijkt niet alleen, hij kijkt ook terug. Net als deze stokoude baviaan in de Beekse Bergen. Hij zat zich voor zijn hut, als een oude reumatische man, in de ochtendzon te warmen. Hij had wel iets weg van een grote rat. Al de tijd dat ik er stond, hield hij me nauwlettend in de gaten. Terwijl hij terugkeek leek hij mij in te schatten, alsof hij zat te wikken en te wegen. Toen er een smalend lachje om zijn lippen kwam, ben ik doorgelopen. Opeens voelde ik me niet meer zo op mijn gemak.
Lees ook: Aapjes kijken, Opgezette apen in musea, Gorilla Komale en spierkracht, mensaap versus mens en Gorilla Nasibu (Gorilla gorilla gorilla).
Geen reacties
Reageer: