bodemven 11-2019 0810-Eén van de eerste trucjes die ik bij het afdrukken van fotonegatieven leerde, was dat je het negatief ook omgekeerd kon afdrukken. Door op die manier het beeld te spiegelen en links en rechts te wisselen kun je een heel ander gevoel aan een foto geven, zolang er geen tekst of iets dergelijks in beeld staat, het werkt tenslotte niet bij elke foto. Hoewel we er niet altijd bij stilstaan is de interpretatie van een afbeelding erg links- en rechtsgevoelig. Een helling van linksboven naar rechtsonder interpreteren we bijvoorbeeld als dalend en eentje van linksonder naar rechtsboven als stijgend.

 

Tegenwoordig is in Photoshop het spiegelen of draaien van een afbeelding helemaal makkelijk geworden, en als ik niet zeker ben van een compositie, doe ik dat nog steeds wel eens, al is het maar om te kijken wat dat met het beeld doet. Zoals bij deze foto van een in het water gespiegeld boomlandschap. Deze heb ik zo vaak horizontaal én verticaal gespiegeld, dat ik op een gegeven moment niet meer wist hoe de foto eigenlijk was genomen. Op de een of andere manier voelt hij voor mij op deze manier het beste aan. Toen ik hem vergeleek met de oorspronkelijke foto bleek dat ik boven en onder weer goed had staan en alleen links en rechts had gespiegeld.

 

Lees ook: Een beuk in het water, Het oscillogram van een grauwe dag, Pareidolie in het riet, Twee werelden, Symmetrie en Sinister.