Al eeuwen is alles dat van links komt slecht. Het woord zegt het al link(s). Van oudsher groet men met rechts en snuit men de neus met links. In de middeleeuwen dacht men zelfs dat iemand die met links schreef door de duivel was bezeten. Helaas is het zelfs zo dat linkshandige beduidend korter leven. Ook in andere talen wordt dit verschil tussen goed en slecht gemaakt. In het Latijn is links ‘sinister’ oftewel duister en onheilspellend, rechts is dexter. Het Engelse dexterous betekent handig en competent.Busycon-contrarium

 

Deze voorkeur voor rechts beperkt zich niet alleen tot de taal. In de theater wereld kwam de slechterik altijd van rechts naar links het toneel op, een beweging naar links werd namelijk geassocieerd met kwaad. De held kwam van links naar rechts op en zijn beweging naar rechts werd geassocieerd met goed.

 

Rechts en rechtsomdraaiende bewegingen hebben ook in de natuur haar voorkeur.
Zo is DNA altijd een rechtsdraaiende wenteltrap en is rechtsdraaiende yoghurt beter te verteren dan linksdraaiende. Ook vrijwel alle schelpen zijn rechtsom draaiend. Ze groeien in een spiraal net als DNA en hun opening zit rechtsonder aan de voorkant. Een rechtsdraaiende schelp is heilig, ze symboliseert de beweging van de zon, maan, planeten en sterren langs de hemel. Een linksdraaiende schelp symboliseert vernietiging en transformatie, linksdraaiende schelpen zijn uiterst zeldzaam. Laat er nu echter één soort schelp zijn die vrijwel altijd linksdraaiend is, de Busycon contrarium. Een tot 40cm. grote eetbare wulkachtige, ik weet alleen niet of hij ook slecht verteerbaar is.