musee des ecorches de anatomie neubourg 10-2021 0511In 1995, werd in le Neubourg het Musée de l'écorché d'anatomie geopend. Dit unieke museum is volledig gewijd aan de anatomische modellen van Dr. Louis Auzoux. Deze arts en anatoom werd in 1797 op slechts enkele kilometers van Le Neubourg in Saint-Aubin-d’Ecrosville geboren.

 

musee des ecorches de anatomie neubourg 10-2021 0429musee des ecorches de anatomie neubourg 10-2021 0451In het begin van de negentiende eeuw waren er voor artsen onvoldoende middelen om menselijke anatomie te bestuderen. Lijken waren zeer beperkt houd- en bruikbaar en wassen modellen, zoals die van Sussini, waren zeer kostbaar. Dr. Auzoux sprong in dit gat in de markt en begon anatomische modellen uit papier-maché te maken. Hij was weliswaar niet de eerste die dit deed, maar hij wist deze techniek wel te perfectioneren. De kwaliteit van zijn modellen was zo goed dat de vraag al snel om een fabrieksmatige productie vroeg. In 1828 richtte hij zijn L’Enterprise Auzoux op. In deze fabriek in Saint-d’Ecrosville werkten op hoogtijdagen meer dan 50 medewerkers en verscheepten men hun modellen over de hele wereld. Vrijwel elk groot anatomisch instituut van die tijd had één of meerdere van de Auzoux modellen in hun collectie. Ze kostten slechts een fractie (ca. een tiende) van de prijs van de destijds gebruikelijke wassen modellen en waren minder gevoelig voor warmte en temperatuurverschillen. Daarnaast waren ze kleurechter en realistischer dan de modellen van gips of hout. Toen Auzoux in 1880 stierf, bleef de maatschappij bestaan. De fabriek heeft tot aan 2002, toen dhr. Barral met pensioen ging, productie gedraaid. In meer dan 150 jaar heeft men duizenden modellen geproduceerd.

 

musee des ecorches de anatomie neubourg 10-2021 0410musee des ecorches de anatomie neubourg 10-2021 0448Het Auzoux procedé maakte gebruik van zware eikenhouten mallen met een lood gelegeerde bekleding. Hierin werden enkele lagen papier gelijmd en daarna opgevuld met een mengsel van papier- en linnenvezels, witkalk en kurk. Dit werd aangeklopt en afgedekt met een laatste laag papier-maché. Het model werd daarna geperst, gedroogd, geschuurd, voorzien van aders, haakjes en ogen, pen en gat verbindingen voor de uitneembare onderdelen en natuurgetrouw geschilderd. De modellen werden altijd voorzien van een handtekening en een begeleidend legenda met daarin alle anatomische nummers van het model en de bijbehorende wetenschappelijke namen. Sommige van deze modellen bestaan uit meer dan honderd uitneembare onderdelen en zijn zelfs nu nog buitengewoon accuraat.

 

musee des ecorches de anatomie neubourg 10-2021 0384musee des ecorches de anatomie neubourg 10-2021 0393Nadat Auzoux regelmatig vraag kreeg naar dierlijke modellen, richtte hij zich ook op deze markt en bracht zijn atelier diverse dierlijke én plantaardige modellen voort. Zowel op werkelijke grootte, als op uitvergrote schaal.

 

musee des ecorches de anatomie neubourg 10-2021 0420musee des ecorches de anatomie neubourg 10-2021 0498In het museum in Le Neubourg staan niet alleen veel prachtige modellen, maar ook de mallen en pers waarin deze werden vervaardigd. Verder vindt men er originele tekeningen van Auzoux en krijgt men uitleg over de geschiedenis van het bedrijf. Het is zeer zeker de moeite van een bezoek waard en ik was blij om te zien dat er nog een redelijke toestroom van bezoekers was. Jaarlijks trekt het museum nog tussen de 2000 en 3000 bezoekers.

 

Klik hier voor meer foto's van Musée de l'écorché d'anatomie in Le Neubourg.

 

Lees ook: Anatomische modellen, Begraafplaatswapens, Mortsafe, Clemente Michelangelo Sussini, Gaetano Zumbo’s wassen hoofd en La specola Florence: wassen modellen.