De tweede keer dat ik in het Muséum d'histoire naturelle in Rouen mocht fotograferen, kreeg ik ook toegang tot het depot. Dankzij de buitengewone vriendelijkheid en hulp van de directie van het museum mocht ik foto’s maken van de collectiestukken die niet waren tentoongesteld. In het museum zelf, in de vitrines en bij de opstellingen zijn bewuste keuzes gemaakt bij de plaatsing en presentatie van hun natuurhistorische objecten. Men houdt daar rekening met diverse wetenschappelijke, historische en educatieve factoren en proberen deze in de presentatie tot uiting te brengen.
In het depot zijn de enige overwegingen vindbaarheid, ruimtebesparing en objectbescherming. Hierdoor staan de objecten heel ongekunsteld bij en door elkaar. Het is vaak maar net wat er in een stelling past en hoe men het opslaat. Toch probeert men ook in zo’n depot een bepaalde orde te handhaven. Voor de vindbaarheid plaatst men soorten en preparatiewijzen toch zoveel mogelijk bij elkaar.
In de vele kasten en stellingen van dit depot bevinden zich de meest uiteenlopende natuurhistorische en etnografische voorwerpen. Er staan zelfs enkele oude wetenschappelijke modellen, zoals anatomische modellen van was en modellen van papier-maché van Dr. Auzoux. Maar er staan natuurlijk vooral veel skeletten en opgezette dieren. Grote opgezette dieren, zoals een giraffe en een ezel staan apart in de looppaden of in rolcontainers, terwijl kleinere en middelgrote dieren en skeletten in de stellages zijn opgeslagen.
Opgezette dieren worden zo geprepareerd dat men een goed beeld krijgt van hoe zo’n dier er in leven uitzag. Sommige opgezette dieren lijken dan ook “levensecht”. Deze unheimlichkeit, deze spanning tussen echt en net niet, hangt om elk opgezet dier. Dit wordt in een depot echter versterkt. Hier staan de dieren naast hun eigen skelet, met hun neus tegen een metalen stelling of onder een dik vel plastic. In zo’n depot is voor mij de spanning tussen levensecht en doods het grootst, alsof de dieren zich daar voor de voortschrijdende tijd hadden verstopt en vervolgens zichzelf zijn vergeten.
Klik hier voor meer foto's uit het dépôt de Muséum d'histoire naturelle in Rouen.
Lees ook: Gaetano Zumbo’s wassen hoofd, Museum d’histoire naturelle in Rouen, Natuurhistorische musea en oude collecties en Opgezette apen in musea.
Geen reacties
Reageer