museum boerhaave 3-2022 1288Dit interessante museum zou waarschijnlijk nooit zijn ontstaan als August Crommelin, de adjudant-directeur van Kamerlingh Onnes van de Universtiteit Leiden, niet de tegenwoordigheid van geest had gehad om alle verouderde wetenschapsapparatuur van de Universiteit te bewaren. Onnes voerde destijds allerlei vernieuwingen in de laboratoria door, wat er voor zorgde dat veel apparatuur overbodig werd. Deze verouderde apparatuur vormde de basis voor het museum dat in 1931 als Het Nederlandsch Historisch Natuurwetenschappelijk Museum open ging.

 

museum boerhaave 3-2022 1155museum boerhaave 3-2022 1188

 

Door de jaren heen is de collectie enorm uitgebreid en het museum verhuisd en verbouwd, het heeft zijn unieke karakter echter weten te bewaren. Het staat nu vooral bekend om zijn gereconstrureerde Anatomische Theater, zijn zeer uitgebreide collectie van Auzoux anatomische modellen en de vele geneeskundige, natuurkundige en astronomische voorwerpen.

 

museum boerhaave 3-2022 1095museum boerhaave 3-2022 1131Ook voor niet wetenschappelijk ingewijden is er in het museum genoeg te beleven en te zien. Het museum heeft een aantal topstukken die op zich alleen al het bezoek meer dan waard zijn. Zelf was ik erg onder de indruk van Antoni van Leeuwenhoeks microscoop, Christiaan Huygens’ lenzen, de Leidse Sphaera, de preparaten van Albinus en Auzoux’ anatomische model van de gorilla.

 

museum boerhaave 3-2022 1157museum boerhaave 3-2022 1218Voor meer informatie over Dr. Auzouxs anatomische modellen klik hier.

 

Klik hier voor meer foto’s van natuurhistorische en wetenschappelijke musea.

Klik hier voor meer foto's van het Rijksmuseum Boerhaave in leiden.

Klik hier voor het bericht over Auzouxs gorilla.

 

Lees ook: Natuurhistorische musea en oude collecties, Het Musée Flaubert et d'Histoire de la Médecine in Rouen, Olaus Worms Wunderkammer en Rosamond Purcell en Anatomische modellen.