musee flaubert et de histoire de la medicine rouen 10-2021 0377Op 12 december 1821 werd Gustave Flaubert in het paviljoen van het Hôtel-Dieu in Rouen geboren. Zijn vader was chirurg, maar Gustave ontwikkelde zich als schrijver. Zijn beroemdste werk blijft natuurlijk Madame Bovary, wat nog steeds  als één van de meest invloedrijkste romans uit de westerse literatuurgeschiedenis wordt gezien. 

 

musee flaubert et de histoire de la medicine rouen 10-2021 0277musee flaubert et de histoire de la medicine rouen 10-2021 0287musee flaubert et de histoire de la medicine rouen 10-2021 0352musee flaubert et de histoire de la medicine rouen 10-2021 0361Momenteel bevindt zich op deze geboorteplek van Flaubert het Musée Flaubert et d'Histoire de la Médecine. Het is een klein museum, met een bijna huiselijke setting. Toch is er veel interessants te zien. Men presenteert de geschiedenis van de familie Flaubert en een deel van de geschiedenis van de geneeskunde vanaf de middeleeuwen tot aan het begin van de twintigste eeuw. In het museum bevinden zich een rariteitenkabinet, een apotheek, een tandartspraktijk en enkele buitengewoon interessante medische en kunstzinnige voorwerpen.

 

Wat mijn vooral aansprak, waren de 18e -eeuwse geboortepoppen en bevallingshulpmiddelen, de gemummificeerde hoofden en de kast met frenologische voorwerpen.

 

Klik hier voor meer foto’s van het Musée Flaubert et d'Histoire de la Médecine in Rouen.

 

Lees ook: Olaus Worms wunderkammer en Rosamond Purcell, Natuurhistorische musea en oude collecties, Muséum d’Histoire naturelle in Rouen en Musée de l'écorché d'anatomie in Le Neubourg.