natura docet denekamp 4-2022 2278In 1911 richtte onderwijzer J.B. Bernink (1878-1954) het allereerste natuurhistorische museum in Nederland, dat voor het publiek toegankelijk was, op. Bernink was een natuurliefhebber, verzamelaar, onderwijzer en museumdirecteur, die zijn eigen groeiende collectie al voordat het museum bestond aan mensen liet zien. Naarmate er steeds meer belangstelling voor kwam en zijn collectie te groot werd om thuis te tonen, werd er een ruimte bijgebouwd en besloot hij het als een echt museum te openen. In 1922 verhuisde de collectie naar de huidige locatie in Denekamp, waar het museum nu officieel als Natura Docet Wonderryck Twente bekend staat.

 

natura docet denekamp 4-2022 2150natura docet denekamp 4-2022 2290natura docet denekamp 4-2022 2251natura docet denekamp 4-2022 2197In het museum lijkt de tijd stilgezet, sommige ruimtes, zoals de werkkamer met het mammoetskelet en de wonderkamers op de eerste verdieping zijn nog vrijwel hetzelfde als toen ze oorspronkelijk zijn ingericht. In de overvolle originele vitrines van het museum vindt men mineralen, fossielen en opgezette dieren. Het is deze oude presentatie met zijn authentieke sfeer die het museum nu bijzonder maakt.

 

natura docet denekamp 4-2022 2344natura docet denekamp 4-2022 2229Nadat je de trap naar de eerste verdieping hebt genomen, kom je in de eerste kamer van het rariteitenkabinet. Hier word je gelijk geconfronteerd met een overvolle kast vol met opgezette dieren. In de vitrines er omheen staan schedels, hoorns, nog meer opgezette dieren zoals een orang-oetan en jaguar maar ook souvenirs, zoals tot asbak en paraplubak verwerkte olifantspoten, die men nu als ongepast beschouwt, Als je doorloopt naar de ruimtes ernaast weet je niet waar je moet kijken, alles staat bomvol. In en op de vitrines, op de grond en aan het plafond, overal staan natuurhistorische objecten en opgezette dieren. Je voelt dat je niet in zomaar een museum staat, maar dat je je in een persoonlijke wonderkamer bevindt, waar de verzamelwoede en verwondering voor de natuur van Bernink nog steeds vanaf spat.

 

Klik hier voor meer foto’s van Natura Docet in Denekamp en hier voor meer foto’s van andere natuurhistorische musea.