jonge chimpansee anna (pan troglodytes) 2-2023 6507Als sociale dieren adequaat op gedragsimpulsen vanuit de groep willen kunnen reageren, moeten ze in staat zijn om onderscheid te maken tussen jong en volwassen. Anders zouden ze speels gedrag van een jong dier niet kunnen onderscheiden van sociaal onacceptabel gedrag van een volwassene en hier overtrokken agressief op kunnen reageren.

 

Jonge chimpansees hebben om die reden de eerste vier jaar van hun leven een wit plukje haar boven hun billen. Dat plukje is hun vrijbrief, het waarschuwt de volwassenen dat ze met een jong te maken hebben. Zolang als ze dat plukje haar dragen, mogen ze bijna alles en laten de andere chimpansees ze met rust. Net als jonge kinderen houden ze van kattenkwaad en plagend en spelend ontdekken ze de regels en grenzen van hun wereld, maar er komt natuurlijk een tijd dat ze zich volwassen moeten gaan gedragen. Als het witte plukje is verdwenen, zullen ze zich net als de rest van de groep aan de regels moeten gaan houden.

 

Er is een zeer interessante studie gedaan naar hoe chimpansees de gezichten van jonge dieren van die van oudere dieren kunnen onderscheiden en het blijkt dat zij hierin minder onderscheid maken tussen de vormen van het gezicht, het zogenaamde babyface met de grote ogen, dan tussen de kleuren van het gezicht. Jonge chimpansees hebben namelijk een aanzienlijk lichter en roder gezicht dan oudere dieren. Het kan dus heel goed zijn dat een groep chimpansees sociaal gezien niet alleen op het witte plukje haar van hun jongen reageert, maar ook op de rossige lichte kleur van hun gezicht.

 

jonge chimpansee (pan troglodytes) 10-2023 9030Deze jonge chimpansee heb ik al een paar keer eerder gefotografeerd, maar op geen van die foto’s kwam de uitdagende wijsheid die jonge chimpansees vaak lijken te hebben echter goed over.

 

Lees ook:  Schattigheid als overlevingstactiek, De aaibaarheidsfactor, Witkruinmangabey-baby (Cercocebus atys), Blozen, Jonge chimpansee met tomaat (Pan troglodytes) en Flossende orang-outan (Pongyo pygmaeus).