tomba Piaggio - Benetti 7-2019 8076-Op de monumentale Genuaans begraafplaats Cimitero monumentale di Staglieno, staat een veel gefotografeerd beeld van een treurende weduwe die net uit de crypte van haar man komt. Het graf is van Giovanni Battista Piaggio en werd in 1873 door de beeldhouwer Giuseppe Benetti gemaakt.

 

Veel emoties zijn vaak moeilijk om te bewoorden en volledig naar binnen gekeerd en daardoor des te moeilijker om in steen te houwen. In dit beeld heeft Benetti geprobeerd om de innerlijke gemoedstoestand van iemand die een geliefde los moet laten, weer te geven.

 

tomba Piaggio - Benetti 7-2019 8061tomba Piaggio - Benetti 7-2019 8062Je ziet de weduwe van Piaggio met gebogen hoofd en gebedenboek in de hand uit de crypte van haar man komen. De zware bronzen deur staat nog op een kier als zij bedachtzaam van de trappen naar het graf stapt. Ze draagt een kanten sluier en staat weifelend tussen twee treden, alsof ze de volgende stap eigenlijk niet durft te nemen. Benetti laat haar als het ware door de omlijsting van de poort terug de realiteit in stappen.

 

tomba Piaggio - Benetti 7-2019 8066Alle monumenten in Staglieno zitten onder het vuil en onbedoeld verhoogt dit het contrast en de ruimtelijkheid van de beelden. Dit werk van Benetti is daarop geen uitzondering, door de donkere laag vuil lijkt de stof van haar kleding bijna te gloeien, net als de bleekheid van haar gezicht. Onder haar donkere kanten sluier vallen de tere welving van haar voorhoofd en haar gefronste wenkbrauwen juist extra op. Door enkele dunne strepen vuil over haar wangen, lijkt het alsof ze net heeft gehuild. Ze heeft haar ogen half geloken en Benetti heeft veel moeite gedaan om ook haar wimpers weer te geven. Hierdoor komt er extra nadruk te liggen op haar neerwaartse blik en kun je haar net niet in de ogen kijken. Deze detaillering geeft dit prachtige gezicht een extra dimensie en draagt bij aan haar kwetsbaarheid.

 

tomba Piaggio - Benetti 7-2019 8067Lees ook: L’inconnue de la Seine, Cimitero monumentale di Staglieno in Genua, Het graf van Pienovi en Blik van steen.