peervormig draadwatje (trichia decipiens) 12-2021 0668Het peervormig draadwatje verkleurt tijdens zijn ontwikkeling: het gaat vrij snel van bijna wit, via roze, oranje naar rood, tot het bruin wordt en verdroogt. Dan pas is het rijp en laat het de sporen vrij die in de kleine haartjes op het droge kopje zitten. Aan dat harige kopje en diens vorm dankt het peervormig draadwatje zijn naam. Er zijn aardig wat slijmzwammen die erop lijken en alleen aan de kleur zijn deze helaas niet te onderscheiden. Ik heb de afgebeelde slijmzwammen, in hun onvolwassen vorm en zonder microscoop, naar eer en geweten op naam gebracht, maar als ik me toch heb vergist, hoor ik dat graag.

 

peervormig draadwatje (trichia decipiens) 12-2021 0665peervormig draadwatje (trichia decipiens) 12-2021 0671peervormig draadwatje (trichia decipiens) 12-2021 0733peervormig draadwatje (trichia decipiens) 12-2021 0729De eerste keer dat ik deze slijmzwam tegenkwam was bij De Moer. Daar waren ze roze en stonden ze onderling apart waardoor hun witte steeltjes goed zichtbaar waren. Deze oranje en rode kolonies kwam ik bij de Loonse en Drunense duinen en in het Tilburgse bos tegen. Ze vielen direct op door hun felle kleuren. Omdat ze zo dicht op elkaar stonden dacht ik eerst dat het om een andere Trichia slijmzwam ging, of misschien zelfs een Tubifere soort. Maar toen ik iets beter keek, zag ik aan de rand van de kolonie dat al die felle rode bolletjes toch op een klein wit steeltje stonden.

 

Lees ook: Peervormig draadwatje (Trichia decipiens), Plasmodiale slijmzwammen (Myxogastria) en Heksenboter (Fulogo septica).