Ondanks zijn naam leeft deze kleine salamander vooral op het land. Alleen de geslachtsrijpe exemplaren zoeken tussen half maart en eind juni het water op om te paren en eitjes af te zetten. De rest van hun tijd zijn ze overwegend nachtactief en leven ze op het land. Je komt ze overdag in de buurt van water tegen onder stenen of boomschors, vaak zelfs met meerdere exemplaren bij elkaar. Ze jagen ‘s nachts op slakken, regenwormen en insecten. Als je ze laat schrikken vertonen ze soms het unkenreflex, ze draaien zich dan op hun rug om hun feller gekleurde buik te laten zien, in de hoop dat dit de aanvaller laat schrikken of hem ervan overtuigt dat hij niet lekker smaakt.
Groot is deze salamanders niet, ze worden zo’n 9 tot 11cm lang en wegen slechts een paar gram. De mannetjes zijn groter dan de wijfjes en hebben lengtestrepen op de kop. Ze zijn niet algemeen en staan in Nederland en België als beschermde diersoort op de Rode lijst.
Zijn Latijnse naam, vulgaris, geeft al aan dat dit een normale en algemene watersalamander is, toch heeft de wetenschap deze kleine salamander tussen 1758 en 2005 al 93 keer een andere naam gegeven. Hij begon als Lacerta aquatica (Linnaeus 1758) en eindigde als Lophinus vulgaris (Litvinchuk, Zuiderwijk, Borkin & Rosanov 2005), maar die naam wordt nu niet meer erkend. Tegenwoordig wordt hij meestal met Lissotriton vulgaris aangeduid (Garcia-Paris, Montori & Herrero 2004). Dit geeft maar weer eens aan dat het benoemen van een soort lang niet altijd een gedane zaak is en dat wetenschappers onderling nog al eens willen stechelen over waar men een diersoort binnen een familie moet plaatsen.
Deze kleine watersalamander is in natuurgebied De Brand gefotografeerd, als je weet waar je moet zoeken kom je ze hier regelmatig tegen. Nu men daar steeds meer de sloten dempt, zal het gebied aanzienlijk natter worden, wat natuurlijk een goed teken is voor de daar levende amfibieën.
Lees ook: Kamsalamander (Triturus cristata), Boomkikkers, Zonnende boomkikkers (Hyla arborea) en Boomkikkers op berenklauw (Hyla arborea).
Geen reacties
Reageer: