jenneria pustulata 5-2019 9483Met slechts 1,5 cm lengte is dit toch nog een heel indrukwekkend schelpje. De opvallende oranjerood met zwart omrande puisten worden pas als de schelp is volgroeid door de grijze mantel van de slak gevormd. Een onvolgroeide schelp is grijswit met delicate streepjes. Je kunt dit onvolwassen uiterlijk nog enigszins tussen de puisten van een volwassen exemplaar zien zitten. Ze behoren tot de Ovulidae, de zogenaamde eierkauries en hebben zeer prominente labiale tanden om de schelpopening.

 

jenneria pustulata 5-2019 9492jenneria pustulata 5-2019 9495Deze slakken leven in lauw tot warme water in het getijdegebied of ondiepe wateren en worden vooral op koraal gevonden. Ze rusten gedurende de dag en voeden zich ’s nachts met hard koraal. Ze kunnen een grote impact op koraalpopulaties hebben, maar laten de zachte soorten met rust.

 

jenneria pustulata 5-2019 9501jenneria pustulata 5-2019 9489De herkomst van deze Latijnse naam heb ik niet kunnen verifiëren, maar ik heb een sterk vermoeden dat hij verwijst naar Edward Jenner, de Engelse arts die het eerste pokken-vaccin heeft ontwikkeld. Het is niet ongebruikelijk dat een nieuw dier- of plantensoort naar iemand wordt vernoemd en ik kan me bij dit schelpje heel goed voorstellen dat men meteen aan puisten moest denken.

 

Lees ook:  Vaccinatie, Vernoemen, Kamelen, vagina’s, sluitspieren en porseleinOvula ovum, Volva volva, Tijgerkauri (Cypraea tigris), Gouden kauri (Cypraea aurentium) en Johann Siegesbeck.