lichtende nachtwolken 6-2019 7225Gisteren stonden bij ons in Tilburg aan de Noordelijke hemel grote partijen lichtende nachtwolken. Deze wolken ontstaan doordat er om stof, dat zich op ca 80 km hoogte in de atmosfeer bevindt, ijsvorming ontstaat. Dankzij enorm lage temperaturen, tussen de -90 en -150 graden Celsius, ontstaan er dan ijswolken die, juist omdat ze zich op zo’n grote hoogte bevinden, het licht van de al lang ondergegane zon nog steeds kunnen reflecteren.

 

De nachtwolken hadden richting het Westen een golfstructuur die wel wat leek op de kleine zandribbels die je soms aan het strand tegenkomt. Ze hadden een blauwe gloed met zilverachtige glans en veranderden snel van vorm. Door de hoge luchtstromingen werden ze steeds meer naar het Oosten uitgesmeerd.

 

Het lijkt erop dat dit zeldzame fenomeen de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Deze panoramafoto is uit mijn zolderraam gemaakt en uit vijf losse foto’s samengesteld.

 

Lees ook: Onweerswolken bij zonsondergang, Een donkerbruin vermoeden, Microscopische regenmakers, Vliegtuigstrepen, Een aureool om de maan en Onweer.