chimpansee wouter (pan troglodytes) 11-2022 5381Dit is Wouter, hij is begin deze maand na een hevige vechtpartij binnen zijn groep overleden. Confrontaties binnen een groep chimpansees zijn niet ongewoon, zeker ook niet bij die in gevangenschap zoals bij de Beekse Bergen, sterfgevallen zijn echter uitzonderlijk. Toch was deze confrontatie dusdanig hevig dat Wouter, een gezonde volwassen chimpansee van 23 jaar, aan zijn verwondingen overleed. Dit is de tweede chimpansee uit deze groep die binnen relatief korte tijd kwam te overlijden, begin januari 2023 verdronk Stephan. Hij kwam per ongeluk in het water terecht en wist zichzelf niet te redden.

 

Ik had meerdere foto’s van Wouter gemaakt, hij viel me direct op vanwege zijn opvallend lichte beharing. Op de meeste portretten, staat hij er bedachtzaam op, bijna als een oude wijze zeeman, die de hectiek van de wereld om hem heen smalend observeert.

 

Lees ook: Chimpansee Gert-Jan van de Beekse Bergen, Aapjes kijken 1, 2 en 3, Jonge chimpansee met tomaat, Flossende orang-oetan en Mensaap portretten.