ixa cylindrus 5-2024 0508Over deze opvallende krab is vreemd genoeg bar weinig bekend. Ze worden zo'n 6 cm breed, komen voor bij de Filipijnen en leven daar onder het getijdengebied op los zand, waarin ze zich ook wel ingraven. En dat is zo'n beetje alles wat men weet, ondanks dat deze soort soms zelfs in aquaria wordt gehouden, heeft blijkbaar niemand ooit de moeite genomen om het gedrag en ontwikkeling van dit dier te bestuderen. Op filmpjes van deze krabben is te zien dat ze net zo makkelijk vooruit als zijwaarts lopen en dat ze hun lange dunne schaarpoten daarbij voor zich houden. Deze scharen zijn zo dun en fragiel dat ze er niet mee kunnen jagen, veel meer dan er uiterst secuur wat kleine hapjes voer mee naar hun bek brengen, kunnen ze er niet mee. Hun poten zijn overigens ook opvallend dun.

 

Maar dat zijn natuurlijk niet hun meest in het oog springende kenmerken, aan beide zijkanten van hun schild steekt een enorme dikke vinger haaks naar buiten. Deze uitsteeksels lijken nog het meest op een lange opgeblazen ballon, compleet met het kleine lege puntje aan het uiteinde. Dit opgeblazen gevoel wordt nog versterkt door de brede groeven die als breuklijnen over hun schild lopen, daardoor krijg je nog meer de indruk dat hij zich heeft opgepompt en bijna uit zijn schild barst. Wat het nut van deze bizarre uitsteeksels en geulen is, weet men niet, maar voor mij lijkt deze krab daardoor nog het meest op een gourmet die een te grote ballon heeft ingeslikt.

 

ixa cylindrus 5-2024 0512ixa cylindrus 5-2024 0536Ixa cylindrus behoort tot de Leucosiidae, een krabbenfamilie waar ook de kiezelkrabben onder vallen.

 

Lees ook: Kiezelkrab (Randallia eburnea), Soldaatkrab (Mictyris sp.) en Convergente evolutie, de overeenkomst tussen het gebit van een carnivoor en de scharen van een zwemkrab.