Volgens vrijwel alle bronnen is dit een algemene zwam, toch was hij me eigenlijk nog nooit echt opgevallen. Dat komt omdat de meeste exemplaren die ik tegenkwam eerder wit grijsachtig blauw, dan echt blauw waren en in de halfschaduw van een bos vallen die zwakke kleuren een stuk minder goed op. Afgelopen week kwam ik bij Huis Ter Heide voor het eerst echter een knalblauw exemplaar tegen. Zelfs de blauw met wit doorregen structuur van de hoed deed me aan kaas denken.
Het zijn bij deze zwam vooral de gekneusde plekken die echt knalblauw kleuren. Bij mensen ontstaat een ecchymose, een blauwe plek, omdat er onder de huid een beschadiging is opgetreden en zich daar bloed ophoopt dat als een blauwe plek door de huid heen schijnt. Bij zwammen is dat eigenlijk niet anders. Een paddenstoel heeft een vrij kwetsbare cel constructie, de buitenste laag, de hoedhuid, is meestal vrij dun, daaronder liggen cellen en luchtkamers waarvan de celwanden vrij makkelijk breken. De stoffen uit beschadigde cellen kunnen daarna met de zuurstof reageren en voor een verkleuring zorgen. Afhankelijk van het soort paddenstoel kan zo’n verkleuring bruin, paars, rood of zoals bij de blauwe kaaszwam, blauw zijn. Het is bekend dat psilocybine producerende zwammen zoals Psilocybe cubensis blauw verkleuren, ik heb echter niet kunnen achterhalen of de kaaszwam ook een psychoactieve zwam is die psilocybine produceert of waardoor deze blauwverkleuringen precies door worden veroorzaakt. Het is echter zeker niet zo dat elke blauw-verkleurende zwam ook psychoactieve stoffen produceert.
De blauwe kaaszwam heeft een zurige geur, wordt zo’n 1 tot 6 cm groot en heeft een voorkeur voor dode naaldbomen. De bovenkant is borstelig en aan de onderkant vormen de buisjes zich tot hoekige poriën en labyrintachtige patronen. Deze zwam is ook wel aan de Tyromyces, Postia, Oligoporus en Spongiporus families toegeschreven, je komt in de literatuur deze zwam dan ook nog onder diverse synoniemen tegen.
Lees ook: Het (on)gewone elvenbankje (Trametes versicolor), Een teleomorfe vorm van de boompuist (Postia ptychogaster) en De echte tonderzwam en de onvermijdelijkheid van de zwaartekracht (Fomes fomentarius).
Geen reacties
Reageer: