Visdief (Sterna hirundo) 5-2016 9235Hoewel ik eigenlijk naar de Nieuwkoopse Plassen was gegaan om daar bruine kiekendieven te fotograferen, heb ik uiteindelijk de meeste foto’s van visdiefjes gemaakt. Ik heb die dag wel een paartje kiekendieven gezien, ik heb ze zien spelen en jagen, ik heb hun nest gezien en ze een paar keer gefotografeerd. Maar dat was helaas van te grote afstand om er een paar goede foto’s aan over te houden.

 

Visdief (Sterna hirundo) 5-2016  9148Visdief (Sterna hirundo) 5-2016  8876-De visdiefjes scheerden me echter letterlijk om mijn oren. Met hun lange spitse vleugels schoten ze vlak over het water op zoek naar kleine visjes. Soms zag je ze even bidden om daarna hun vleugels in te vouwen en als een speer in het water te duiken. Het zijn blijkbaar succesvolle vissers want ik heb er menigeen zien overvliegen met een visje in zijn bek. Helaas was het een grauwe dag en was de hemel met een dikke laag sluierbewolking bedekt. Hierdoor verdween de witgrijze visdief soms tegen de grauwe lucht en zie je op de foto vrijwel alleen zijn silhouet en opvallende rode snavel en poten. De Nieuwkoopse Plassen is een prachtig natuurgebied, ik ga er zeker nog eens naar terug en met een beetje geluk heb ik dan mooier weer en kan ik dichterbij de bruine kiekendieven komen.

 

Visdief (Sterna hirundo) 5-2016  8947Visdief (Sterna hirundo) 5-2016 8915Visdieven zijn sternen, ze lijken sterk op de noordse stern en onderscheiden zich vooral door hun donkere snavelpunt. Ze zijn slank, wendbaar en supersnel in hun vlucht. De visdief staat op de rode lijst als kwetsbaar.  Ze zijn extra gevoelig voor waterverontreiniging en omdat ze op zicht jagen hebben ze schoon en visrijk water nodig. Visdieven zijn trekvogels die overwinteren aan de kusten van Zuid-Europa en Afrika.