chondriet 5-2016 8754Dit onooglijke stukje steen krijgt pas waarde als je gelooft waar het vandaan komt. Zoals bij zoveel meteorieten ligt zijn waarde in het feit dat je moet geloven en beseffen wat je in je handen hebt. Een stukje steen uit het allereerste begin van het ontstaan van het heelal, onveranderd en onvoorstelbaar oud. Het heeft miljarden jaren door de koude en lege ruimte gezworven om uiteindelijk in deze uithoek van het heelal in te slaan op onze planeet, op onze Aarde. Daar heeft het vaak nog tientallen jaren of zelfs eeuwen gelegen zonder te zijn opgemerkt. Wachtend op iemand die het herkende, op iemand die besefte dat de waarde ligt in wat het is en waar het vandaan komt en niet in hoe het eruit ziet.

 

De meeste meteorieten zijn van steen, slechts een klein percentage is van ijzer. 85% Van alle meteoriet inslagen op Aarde betreft steenmeteorieten, oftewel chondrieten. Deze zijn ontstaan tijdens de beginperiode van het zonnestelsel, zo’n 4,55 miljard jaar geleden. Het stof van de zonnenevel klonterde toen samen tot brokstukken. Sindsdien zijn de meeste nagenoeg niet meer veranderd en hebben dus nog steeds dezelfde chemische samenstelling als het heelal tijdens het allereerste begin. In deze brokstukken zitten chondrulen, kleine gesmolten druppels olivijn en pyrogeen. Aan deze chondrulen hebben de chondrieten hun naam te danken. Hoewel het soms erg lastig is om een chondriet van een gewone steen te onderscheiden, kan een magneet of metaaldetector soms helpen. Omdat de meeste chondrieten ook kleine stukjes ijzer of nikkel bevatten, kunnen ze door een magneet worden aangetrokken.

 

Deze chondriet weegt 53 gram.

 

Lees ook: De Sikhote-Alin Meteoriet, De Campo del Cielo meteoriet, Campo del Cielo meteoriet (2), Canyon Diablo Meteoriet en Moqui knikkers.