Avengers 1Marvel Comics is een Amerikaanse uitgever van stripboeken die de wereld al op een gigantisch aantal striphelden heeft getrakteerd. Ze staan niet voor niets bekend als ‘The house of ideas’. Veel van hun helden hebben een eigen stripserie en gaan al decennia lang mee. Af en toe werkten deze superhelden zelfs samen en ontstonden er speciale superheldenteams zoals The avangers, die hun strip debuut in september 1963 maakten. In dit allereerste deel stonden Thor, Iron man en de Hulk tegenover Loki, een duivelse god uit Asgard. In de filmversie van 2012 worden zij in dezelfde strijd bijgestaan door Hawkeye, Black widow en Captain America.

 

new avengers posterMarvel is al een tijdje succesvol in het overzetten van hun superhelden universum naar het witte doek. Films als Ironman (2008), Thor (2011) en Captain America (2011) staan niet alleen op zichzelf maar dienen ook als een proloog voor The avengers (2012). Joss Whedon (The cabin in the woods-2011) kreeg van Marvel de opdracht om van The avengers een succes te maken. Het is hem gelukt om een mooie balans tussen ‘over the top’ actie, humor en karakterdiepgang te vinden. Hij speelt handig in op de verschillende ego’s en achtergronden van zijn personages en hun interactie zorgt er voor dat de film ook op de niet-actie momenten sterk is. De dialogen zijn interessant en de one-liners leuk. Geen enkel karakter blijft onderbelicht en iedere acteur zit goed in zijn rol. In deze film is meer ook beter.

 

The avengers krijgt 8,5 ster op IMDB. Veel critici vinden dit niet terecht en wijzen er op dat dit absoluut geen Citizen Cane is. Zij vergeten echter dat je elke film op zijn eigen merites én binnen zijn eigen referentiekader moet beoordelen. The avengers is verreweg één van de beste superhelden films tot nu toe. De regie, dialogen, special-effects en actie staan allemaal ten diensten van het verhaal. Het is een 143 minuten durende kermisrit die zowel de hardcore comic fan als de onvoorbereide bioscoopbezoeker kan boeien. Maakt het dan nog uit dat de film over onaangepaste fanatici op een hoog eiwitdieet gaat? Dat de diepere boodschap op een pak melk thuis hoort? Iedereen heeft een held nodig. De één zoekt hem op het voetbalveld, de ander in een comic.