steenloper (Arenaria interpres) 2-2019 8073Steenlopers vind je vaak aan de vloedlijn en bij pieren, daar draaien ze steentjes en schelpjes om, op zoek naar iets eetbaars. In het Engels noemt men deze vogeltjes turnstones.  Ze zijn niet schuw, als je geen plotselinge bewegingen maakt, kun je ze makkelijk tot op een paar meter naderen, dat is waarschijnlijk ook de reden dat steenlopers zo’n beetje de meest gefotografeerde  strandlopers zijn. Er worden dan ook regelmatig foto excursies naar strandpieren zoals bij IJmuiden georganiseerd waar steenlopertjes ook voor een beginnend fotograaf, zonder ellenlange telelenzen, een dankbaar onderwerp zijn.

 

steenloper (Arenaria interpres) 2-2019 8102steenloper (Arenaria interpres) 2-2019 8092Steenlopers zijn bij ons een wintergast, in het voorjaar trekken ze naar Canada, Groenland en de Scandinavische kusten, om te broeden. Tijdens het broedseizoen krijgt de steenloper oranjebruin met zwarte bovendelen, witte vleugelstrepen en een zwart met witte borst en kop.

 

steenloper (Arenaria interpres) 2-2019 8058steenloper (Arenaria interpres) 2-2019 8072Lees ook: Steenloper (Arenaria interpres).