Steenloper (Arenaria interpres) 3-2017 5775Hun Nederlandse naam geeft aan dat ze een voorkeur hebben voor een stenen ondergrond, zoals zeedijken en dammen, maar je vindt ze ook vaak bij de vloedlijn. Hier delen steenlopers gemoedelijk het strand met andere vogels zoals strandlopers, kanoeten en scholeksters. Ze eten van alles, zoals kokkels, wormen, zeesterren en kreeftjes. Maar ze zijn ook niet vies van aas, brood of patat. Ze leven en broeden dicht bij elkaar en als je ’s morgens vroeg een aantal kleine vogels aan de vloedlijn ziet lopen, is de kans groot dat daar steenlopers bij zitten.

 

Steenloper (Arenaria interpres) 3-2017 5694Steenloper (Arenaria interpres) 3-2017 5629Bij het strand van IJmuiden liepen ze gebroederlijk samen met de drieteenstrandlopers langs de vloedlijn. Al zoekend kiepten ze schelpjes, wier en steentjes om op zoek naar iets lekkers. Soms schrokken ze even op en vlogen ze in formatie een kort rondje boven de zee. Daarbij kon je goed hun zwart-witte rug en staart en hun vleugelstrepen zien. Als ze even stilstonden deden ze dat steevast met de kop in de wind. Ze hielden elkaar goed in de gaten en foerageerden nooit ver van hun zwerm vandaan.

 

Steenloper (Arenaria interpres) 3-2017 5747Steenloper (Arenaria interpres) 3-2017 5846Lees ook: Drieteenstrandloper (Calidris alba).