la specola 8-2017 1348Hoewel de wassen anatomische modellen en de opgezette dieren in La Specola in Florence gewoon zijn te bezichtigen, komt er toch bijna niemand. Florence heeft haar gasten zo verschrikkelijk veel te bieden, dat deze moeten kiezen en uiteindelijk allemaal bij dezelfde paar bekende attracties terechtkomen. En dat is spijtig, want La Specola is een buitengewoon interessant museum en haar collecties zijn terecht wereldberoemd.

 

Behalve de collectie wassen modellen, mineralen en opgezette dieren, heeft het museum ook nog een grote skeletten afdeling. Deze is helaas niet open voor publiek toegankelijk. Toen ik in Florence was heb ik heel wat moeite moeten doen om er toch een rondleiding te krijgen. En dat was het meer dan waard.

 

 

la specola 8-2017 1440la specola 8-2017 1425la specola 8-2017 1389la specola 8-2017 1384De Salone degli Scheletri (skelettenhal) is te vergelijken met de Galerie de paléontologie et d’anatomie comparée in het Parijse Jardin des Plantes. In deze Florentijnse skelettenhal vind je niet alleen het skelet van Hansken, de olifant, maar ook die van enkele uitgestorven dieren. De restauratie heeft gelukkig niets van de sfeer van de oorspronkelijke collectie weggenomen en je krijgt er, net als in Jardin des Plantes, het gevoel dat je in een tijdsmachine stapt. Skeletten waarvan sommige, zoals Hansken, meer dan drie eeuwen oud zijn, staan er op voetstukken in een rij  midden op de vloer of achter oude glazen panelen in een vitrine. Net als bij de Galerie de paléontologie et d’anatomie comparée heeft de ruimte een tweede verdieping met rondgang waar nog meer stukken staan opgeslagen en hangen er skeletten aan het plafond.

 

la specola 8-2017 1323la specola 8-2017 1328In de slechts 1,5 uur dat ik in deze ruimte mocht doorbrengen heb ik mijn ogen uitgekeken. Ik zou er het liefst een week zijn gebleven. Gelukkig mocht ik wel foto’s maken, maar omdat ik geen statief bij me had en het kunstlicht niet optimaal was, heb ik me enigszins moeten behelpen. Ik heb me echter voorgenomen om nog een keer terug te gaan en er dan uitvoerig de tijd voor te nemen.

 

la specola 8-2017 1337la specola 8-2017 1417

 

Klik hier voor meer foto's van de Salone degli Scheletri in het La Specola in Florence.

 

Lees ook: Hansken de olifant, Het opgezette nijlpaard in La Specola en Gaetano Zumbo’s wassen hoofd.