rolpissebed (Armadillidium vulgare) 5-2012 8301Pissebedden zijn eigenlijk op het landlevende crustaceeën. Ze hebben zeven paar poten en houden van vochtige plekken. De rolpissebed (Armadillidium vulgare) kan zich, zoals zijn naam al aangeeft, als een egeltje oprollen.

 

 

 

Hierdoor is hij niet alleen beter beschermd maar kan hij ook beter rolpissebed (Armadillidium vulgare) 5-2012 8303zijn vochthuishouding reguleren.

 

In opgerolde vorm verliezen rolpissebedden aanzienlijk minder vocht dan pissebedden die zich niet kunnen oprollen. Deze pissebedden zijn dan ook in staat om in een drogere omgeving te overleven en je komt ze dan ook vaak op zandgronden of bij de duinen tegen.

rolpissebed (Armadillidium vulgare) 5-2012 8300Een rolpissebed lijkt sterk op een Oproller (Glomeris marginata). Dat is echter geen pissebed maar een miljioenpoot. De oproller heeft veel meer pootjes (twee paar per lichaamssegment) en minder schildjes op het achterlijf. Beide dieren hebben een vergelijkbare levenswijze en ondanks dat ze tot verschillende ordes behoren heeft een convergerende evolutie tot dezelfde aanpassingen geleid.