A fool for loveHet blijkt dat er toch nog enkelen onder ons zijn die schrikken van een afbeelding van Leda en de zwaan. Dit eeuwenoude thema dat door de gehele Westerse cultuur is omarmd is nog steeds de inspiratiebron voor veel kunstenaars. Ook Derrick Santini heeft dit verhaal als uitgangspunt voor een fotoserie genomen. In de Londense galerie Scream hing een lenticulaire afdruk van zijn werk in de etalage. Zo’n lenticulaire print geeft een ander beeld afhankelijk van je standpunt ten opzichte van de print en zorgt ervoor dat het lijkt alsof het beeld beweegt als je er langs loopt. Vele Londenaren hadden dat al gedaan en de reacties waren zeer positief. Helaas voor Santini en Scream reed er op een dag een politie-agent in een bus langs de galerie. In het voorbij gaan viel zijn oog op de foto en hij ondernam direct actie. Korte tijd daarna stonden er twee agenten bij de galerie op de stoep met de sommatie de foto uit de etalage te verwijderen. Het zou aanzetten tot bestialiteit. De galerie-eigenaar heeft nog getracht hen uit te leggen dat dit een bekend classicistisch thema in de kunst is dat je ook tegenkomt bij Da Vinci, Michelangelo en Cezanne. Maar deze uitleg was niet aan de agenten besteed. Ook het feit dat er geen enkele klacht over het werk was binnengekomen weerhield hun er niet van ter plaatse te blijven tot de foto was verwijderd.

 

Als de bewuste politieagenten een stukje door waren gewandeld hadden ze in hun beroemde National Gallery een festijn aan “bestialiteiten” aangetroffen. Maar het feit dat deze jaarlijks miljoenen bezoekers trekken zou aan hen niet zijn besteed, waarschijnlijk zijn ze er nog nooit binnen geweest. Je zou mogen verwachten dat agenten die verplicht zijn om binnen de regels en normen van een cultuur te werken ook een basis begrip van deze cultuur zouden moeten bezitten. Helaas is het omgekeerde vaak waar.

 

De politie had, heel vooruitziend, geen melding van een strafbaar feit gemaakt. Simpelweg omdat er ook niets strafbaars was gebeurd. Toch heeft de politie vanuit een persoonlijke overtuiging en een lakend gebrek van culturele vorming hun machtspositie misbruikt om de galerie tot een handeling te sommeren die door geen enkele rechter zou worden gesteund. Als deze zaak ooit voor een rechter zou zijn gekomen zou de Metropolitan Police de risee van Londen zijn geworden.