IMG_4843-loresNina Katchadourian is een veelzijdige kunstenares die op een speelse manier met klassieke kunst weet om te gaan. Momenteel werkt ze aan haar “Seat assignment: Lavatory Self-Portraits in the Flemish Style” project. Hiermee is ze in 2010 begonnen. Tijdens een lange vlucht maakte ze met haar mobiele telefoon een aantal zelfportretten in het toilet van het vliegtuig. Door een paar papieren toiletdoekjes op haar hoofd te leggen wist ze de sfeer van een oud Vlaams schilderij op te roepen. Sindsdien maakt ze regelmatig dergelijke zelfportretten in een vliegtuig. Soms gebruikt ze een dunne sjaal als achtergrond of een opblaasbaar kussentje als hoofdtooi. In de Dublin Public Art gallery werden deze foto’s in namaak historische lijsten op een diep rode muur gepresenteerd. Vergelijkbaar met de manier waarop de oude Vlaamse meesters in het Metropolitan Museum of Art hangen.

 

Je kunt het bij dit werk natuurlijk hebben over het feit dat zij oude schilderkunst als uitgangspunt voor haar werk gebruikt en daarmee lange parallellen door de kunstgeschiedenis trekt. Of over de knappe manier waarop zij met een mobiele telefoon in lage technische kwaliteit beelden maakt die verwijzen naar een tijdstip in de Westerse kunst toen de technische kwaliteit op haar hoogtepunt was. Je kunt het hebben over het contrast tussen die oude verstilde portretten in het zachte trage licht van de middeleeuwse stad met het harde gelige licht van een toilet in een vliegtuig. Maar dergelijk kunstbeschouwelijke analyses gaan voorbij aan één belangrijk feit, namelijk de grap en het plezier dat achter deze foto’s ligt. Als je je voorstelt dat deze meid zich tijdens een vlucht langdurig in een krap toilethokje opsluit om daar stiekem foto’s van zichzelf te nemen, daarna snel naar haar stoel terug gaat om een sjaaltje te halen en dan weer voor een lange tijd in het hokje verdwijnt, dan kun je je misschien ook voorstellen met welk een steels plezier Nina aan deze fotoserie heeft gewerkt. Nina laat ons zien dat hedendaagse kunst intiem en leuk kan zijn.

 

Kijk voor meer werk van Nina Katchadourian even op haar site. Vergeet daarbij niet haar “Mended spiderweb” serie en haar “Renovated mushroom”.