Via mijn site krijg ik regelmatig vragen van mensen waar ik mijn foto’s heb gemaakt. Het gaat dan meestal om Urbex locaties, en via de mail lijken deze mensen oprecht en geïnteresseerd. Maar meerdere malen heb ik gemerkt dat ze maar op één ding uit zijn, namelijk de locatie. Zodra ze die binnen hebben, hoor je nooit meer wat van ze en worden deze locaties binnen de kortste keren met hun hele netwerk gedeeld. En lang niet iedereen van dat netwerk staat achter het Urbex motto: “take nothing but pictures, leave nothing but footprints”. Met als gevolg dat de locatie wordt platgelopen en leeggeroofd.

 

inktviszwam (Clathrus algeri) 11-2019 0362Maar bij sommige locaties is zelfs het achterlaten van een voetafdruk al teveel. Ik krijg namelijk ook verzoekjes om locaties waar ik mijn natuurfoto’s heb gemaakt. De laatste keer dat ik zo’n locatie heb gedeeld, ging het om een plek waar meerdere intviszwammen stonden. Via de mail gaf iemand mij te kennen dat hij een echte natuurvriend was, voor een school werkte en daar graag zelf ook wat foto’s wilde maken om in zijn lessen te kunnen gebruiken. In mijn naïviteit heb ik toen in detail gedeeld waar deze paddenstoelen stonden. Ik dacht er iemand mee blij te maken en een echte natuurvriend zou toch minstens net zo zorgvuldig en respectvol met de natuur omgaan als ikzelf. Het natuurvrienden motto is namelijk hetzelfde als dat van Urbexers, maar dan nog uitgebreid met: “kill nothing but time”. Het zou dus wel goed zijn, althans dat dacht ik.

 

Tot ik vorige week zelf naar die locatie terug ging. Normaal gesproken kwam er niemand en was hij onaangetast, maar nu leek het wel een arena, er liep een breed platgetrapt pad naar toe, er waren meerdere zwam-eieren dwars en overlangs doormidden gesneden, om de binnenkant te kunnen fotograferen, en overal waren er paddenstoelen vertrapt. Het leek alsof er een hele excursie was langsgekomen en het merendeel van de locatie was zwaar beschadigd, het is dus nog maar de vraag of er volgend jaar überhaupt nog inktviszwammen staan.

 

inktviszwam (Clathrus algeri) 11-2019 0371inktviszwam (Clathrus algeri) 11-2019 0363inktviszwam (Clathrus algeri) 11-2019 0360inktviszwam (Clathrus algeri) 11-2019 0374Dit was dus echt de allerlaatste keer dat ik, met wie dan ook, dergelijke informatie deel, je kunt mensen er gewoonweg niet mee vertrouwen, zeker zelfbenoemde natuurvrienden niet.

 

Lees ook: Intviszwam en Inktviszwam (2) (Clathrus algeri).