Het nieuwe Universiteitsmuseum van Zurich is pas sinds 18 maart 2024 geopend. De oorsprong van de collectie van deze universiteit stamt uit de 17e eeuw en lange tijd besloeg deze vier verschillende musea. Maar begin dit jaar voegde men het antropologie-, botanie-, paleontologie- en zoölogie- museum samen tot het Naturhistorisches Museum der Universität Zürich.
Over twee verdiepingen verspreid, toont men daar nu 1500 diverse skeletten, opgezette dieren en fossielen. Hoewel er wel enkele interessante stukken staan, zoals een paar fraaie dinosaurusskeletten en fossielen, doet het museum toch enigszins saai aan. De bekende hokjes worden keurig afgevinkt, alles is ruim bemeten en wordt doordacht gepresenteerd, maar net als Zurich zelf is het allemaal net iets te standaard en te degelijk, het mist drama en identiteit. Je kunt er een paar leuke uurtjes doorbrengen maar als je buiten staat vraag je jezelf toch af wat je nou eigenlijk hebt gezien, vrijwel nergens groeide een presentatie uit tot een ervaring of kreeg je het gevoel iets uitzonderlijks te hebben gezien.
De totale museumcollectie bestaat uit zo’n 900 zoogdieren, 3.300 vogels, 1.000 reptielen en amfibieën, 3.000 insecten en 24.000 schaaldieren. Hun fruitvliegen-collectie en botanische collecties zijn wellicht het noemenswaardigst, alhoewel daarvan helaas niets wordt getoond. Ze hebben verder nog een grote collecties zaden en vruchten en een unieke verzameling objecten op sterk water, waarvan wederom niets wordt gepresenteerd. Het lijkt haast alsof ze bang zijn om zich uit te spreken, om op te vallen. Veel van de stukken die hun collectie uniek maken en hun museumidentiteit zouden kunnen bepalen, zijn opgeborgen, in plaats daarvan presenteren ze alleen dat wat men in veel andere historische musea ook al kan zien, zij het net wat netter en groter.
Als je je bedenkt dat dit museum pas net is geopend en dat het toch precies hetzelfde doet als zoveel andere musea, realiseer je je dat het museum geen eigen visie toont en niet vernieuwend wil zijn. Er is gekozen voor de veilige weg en deze presentatie is de groots genoemde deler van alle andere natuurhistorische musea.
Klik hier voor meer foto’s van het Naturhistorisches Museum der Universität Zürich en hier voor meer foto’s van andere natuurhistorische musea.
Geen reacties
Reageer: