groot goorven 11-2020 4027Het Groot Goorven bij Oisterwijk is een gewilde locatie voor landschapsfotografen. Als je er vroeg bij bent, staan er altijd wel een paar naast elkaar om de zonsopkomst te fotograferen. De meeste van hen gebruiken een statief en fotograferen met een groothoeklens, op die manier kun je goed de spiegeling van de bomen aan de overkant en de kleuren van de opgaande zon in het water fotograferen.

 

Toen ik er een paar weken geleden was, fotografeerde ik als enige uit de hand. Omdat ik dat met een flinke telelens deed, keken ze me wel wat vreemd aan. Er was zelfs iemand die me aanbood om zijn statief te lenen. Ik fotografeer echter graag uit de hand, dan zijn mijn composities vaak net wat losser en reageer ik wat intuïtiever. Als ik dan een groter diafragma moet gebruiken of een wat hogere ASA waarde, neem ik dat graag voor lief.

 

groot goorven 11-2020 4102groot goorven 11-2020 4016Wat mij vooral opviel was hoe grillig het licht met de ochtendnevel op het water speelde. Zeker aan de overkant van het ven, waar bijna alles nog in de schaduw lag en de enkele zonnestralen die tussen de bomen priemden de meest waanzinnige kleuren en tekening in de nevel tevoorschijn toverden.

 

Lees ook: Voorstelling en abstractie in landschapsfotografie.