gele hersentrilzwam (Tremella aurantia) 10-2020 3743Tremella zwammen zijn parasitair en produceren een gelatineus vruchtlichaam, waardoor ze bekend staan als trilzwammen. Tremella is één van de originele genera die nog door Linnaeus was beschreven, de naam komt uit het Latijn, tremere betekent trillen. Trilzwammen zijn saprofyt en veroorzaken witrot. Afhankelijk van hun vochtverzadiging zijn ze nat, zacht en gelatineus of dor en kraakbeenachtig.

 

gele hersentrilzwam (Tremella aurantia) 10-2020 3744gele hersentrilzwam (Tremella aurantia) 10-2020 3758De Gele hersentrilzwam (Tremella aurantia)is parasitair op de Gele korstzwam (Stereum hirsutum) en behoort tot de familie van deTremellaceae. In het Engels noemt men hem Golden ear. Omdat er in de Nederlandse nomenclatuur al een Gele trilzwam bestond (Tremella mesenterica), noemde men hem hier de Gele hersen-trilzwam. Maar zijn gelijkenis met hersenen is heel wat minder dan die van een andere zwam, namelijk de Zakjestrilzwam (Ascotremella faginea) die behoort tot de familie van de Helotiaceae. Deze kleine trilzwam groeit vooral op dode beuken, essen en elzen en is heel variabel van kleur. Je komt ze tegen van rozebruin tot paarsbruin.

 

zakjestrilzwam (Ascotremella faginea) 10-2020 3745zakjestrilzwam (Ascotremella faginea) 10-2020 3746Als ik ze namen had mogen geven had ik de Gele hersentrilzwam de Gouden oortjestrilzwam genoemt en de Zakjestrilzwam de Hersentrilzwam. Maar dat is meestal het probleem met namen toekennen, de beste namen zijn het eerste vergeven. Trilzwammen lijden overigens wel vaker aan naamsverwarring, zoals ons Judasoor (Auricularia auricularia-judea) bewijst.

 

Lees ook: Judasoor (Auricularia auricularia-judae).