malachietvlinder (siproeta stelenes) 8-2021 9231In Costa Rica bevinden zich enkele van de succesvolste duurzame vlinderboerderijen ter wereld. Kleine en grote fair-trade boeren kweken hier vlindersoorten die over de hele wereld worden geëxporteerd. Deze vlinders worden als pop geleverd en volledig gecontroleerd en gedocumenteerd verzonden.

 

Eén van de meest verzonden vlinders is de malachietvlinder. Deze opvallende groene vlinder, vernoemt naar het groene mineraal malachiet, gaat vaak naar dieren- en vlindertuinen. Oorspronkelijk komen deze vlinders voor van de zuidelijke Verenigde Staten tot aan het Amazone-basin. Ze floreren daar van zeeniveau tot 1400 m hoogte en leven op verschillende planten, zoals Ruellia, Justicia en Blechum. Ze hebben een voorkeur voor open lage begroeiing en worden lokaal veel in tuinen gezien. De eitjes worden los bij de stengel op bladeren gezet en komen al na een paar dagen uit. De actieve rupsen zijn makkelijk groot te brengen en verpoppen binnen een maand. Twee weken later verschijnt de vlinder.

 

malachietvlinder (siproeta stelenes) 8-2021 9228malachietvlinder (siproeta stelenes) 8-2021 8870Omdat deze vlinders zich zo makkelijk voortplanten, de vlinders hebben een hoog ei tot pop succesgehalte, en ze op meerder waardplanten kunnen leven, zijn ze voor kwekers erg aantrekkelijk. De kans dat je deze vlinder in een dierentuin of vlindertuin tegenkomt, is dan ook erg groot.

 

Deze foto’s zijn gemaakt in Amazonica van Diergaarde Blijdorp.