leda en de zwaanAls über-macho was het voor Zeus nog niet gemakkelijk om ongezien met andere vrouwen te rommelen. Zijn jaloerse vrouw (en zus) Hera, hield hem nauwlettend in de gaten. En laten we eerlijk zijn, als oppergod loop je natuurlijk al snel, in de gaten.

 

Vandaar dat hij regelmatig van zijn goddelijke krachten gebruik maakte om zich in één of ander dier te veranderen, de oude Griek(s)en waren blijkbaar niet vies van een beetje bestialiteit. Zo heeft Zeus menig sterveling verleid in de vorm van een arend, een stier, of zoals bij Leda, in de vorm van een zwaan.

 

Het verhaal van Leda en de zwaan heeft mij altijd een beetje bevreemd. Een mooi zacht gevederd beestje dat schamper knuffelde met een leuke meid, meer dan onschuldig gestoei kon ik daar niet in zien. Bij de meeste vogels stelt de paring namelijk bar weinig voor. Twee cloaca’s die even snel tegen elkaar aan worden gedrukt en natuurlijk flink wat gesnater en gebaar, maar meer is het niet, nauwelijks iets waarbij de God van donder en bliksem aan zijn trekken komt. Maar Zeus was toch slimmer dan ik dacht. Want wat blijkt, zwanen hebben, als één van de weinige vogels, een penis! En niet zo’n kleintje ook. Dat onschuldige gestoei was dus lang niet zo onschuldig.

 

In de mythologie wordt Leda door de zwaan overweldigd maar blijft het maar de vraag in hoeverre deze aanranding ongewenst was of niet. De kunst heeft zich door de eeuwen heen door dit verhaal laten inspireren en er zijn dan ook vele fraaie afbeeldingen en beelden van hun intieme omhelzing, of coïtus, bekend.