lamprima adolphinaehexarthrius mandibularisHet leven van onze planeet wordt grotendeels bepaald door insecten. De 4000 beschreven zoogdier- en 9000 vogelsoorten staan in schril contrast tegenover de miljoenen insectensoorten. Van alle insecten zijn de kevers verreweg het succesvolst. Als je alle dier- en plantsoorten op een rij zou zetten, zou elke vijfde soort een kever zijn. Kevers komen voor in de meest uiteenlopende maten, de kleinste (Nanosella fungi) is slechts 0,035mm, terwijl de grootste (Titanus giganteus) meer dan 20 cm lang kan worden. Ze eten vrijwel alles en passen zich buitengewoon goed aan hun leefomgeving aan. Hoewel alle kevers hetzelfde bouwplan hebben: een kop, borststuk, achterlijf, zes poten, harde dekschilden en antennes, is hun enorme variatie van vormen en kleuren bijna onvoorstelbaar. Kevers zijn het mooiste bewijs van adaptatie in het dierenrijk. Het zijn kleine delicate machientjes, die zich vaak onzichtbaar maar altijd doelgericht door de wereld bewegen.

 

Als kind vond ik lang geleden een flinke kever onder een boomstronk. Deze was glanzend zwart, met grote sterke kaken. Hij liep onverschrokken over mijn hand en trok zich niets van mij aan. Het was alsof hij in en eigen wereld leefde en ik daarin geen plaats had. Daarna ben ik beter om me heen gaan kijken. Ik zag ze ineens overal, en voor ik het wist, was ik verkocht. Het begon met de aanschaf van een kleine insectengids en binnen niet al te lange tijd wist ik de Latijnse naam van de meeste insecten om me heen. Met een vuur zoals je dat vaak alleen bij kinderen ziet, wierp ik me vol overgave op de “studie” van insecten. Deze liefde heb ik altijd bij me gedragen.

 

Als je je wilt verbazen over de schoonheid van kevers, klik dan eens op deze link. Hier vind je foto’s die ik door de jaren heen van de meest uiteenlopende exotische kevers heb gemaakt. Om trouw te blijven aan de vele boeken die ik over kevers heb verzameld, is er steeds ook de Latijnse naam en plaats van herkomst onder vermeld.