gattaca 1997Dit was een van de eerste films die ik op Blu-ray kocht, Sindsdien kijk ik hem gemiddeld twee keer per jaar. De film gaat over de nabije toekomst, waarin discriminatie tot een wetenschap is geperfectioneerd. Genetische manipulatie zorgt ervoor dat vrijwel iedereen met het maximale potentieel wordt geboren. Een sollicitatie houdt niet meer in dan een korte bloedtest en iemands volledige leven en loopbaan liggen bij geboorte al vast. Toch zijn er nog mensen die op de ouderwetse manier zijn geboren, die geen genetische voorsprong van een dokter hebben meegekregen, deze ”in-valids” zijn meestal gedoemd tot een leven van dienstbaarheid. Vincent Freeman is zo iemand, hij heeft geen hoge levensverwachting en maakt bar weinig kans om zijn droom om astronaut te worden, ooit waar te maken. Tot hij de identiteit van Jerome Morrow leent. Deze superieure valid heeft zijn rug gebroken en is aan een rolstoel gekluisterd. Hij leent Vincent zijn bloed, urine, haren en huidschilvers zodat Vincent bij elke DNA-test voor hem door kan gaan. Op deze manier komt Vincent bij Gattaca, de astronauten-opleiding, binnen en lukt het hem om tot piloot te worden opgeleid. Dankzij deze persoonswissel lijkt het er op dat hij zijn droom om naar Titan te vliegen kan gaan waarmaken. Het pad dat hij bewandelt is echter smal, elke dag moet hij zich in bochten wringen om niet door de vele DNA-testen te worden ontmaskerd. Als er dan op Gattaca een moord wordt gepleegd lijkt het politieonderzoek een spaak in het wiel van Vincents dromen te steken.

 

Jan Roelfs, die ook voor Peter Greenaway aan The Cook, the Thief, his Wife and her Lover heeft gewerkt is verantwoordelijk voor de art-directie. Gattaca ademt een prachtige sfeer van koele afstandelijkheid die het midden houdt tussen nostalgie en science fiction. Nergens worden alle registers opengetrokken, alles is ingetogen. Om deze reden zal de film ook nooit gedateerd aandoen. Hij is nu nog net zo krachtig en betoverend als toen hij 16 jaar geleden uitkwam.

 

Gattaca is een klein en helaas onbekend juweel. Het verhaal is intrigerend en actueel en het acteerwerk en de cinematografie sluiten naadloos op elkaar aan. Verwacht echter geen grote explosies, extravagante sets en wereldschokkende ontknopingen, de kracht van deze film zit onderhuids, in het DNA.