Dit oude fort bij Luik staat al lang leeg en is zo bekend, dat vrijwel elke fotograaf er al eens is geweest. Er is weinig over van de sfeer en identiteit van de originele gebouwen. Het fort is kaal en leeg, een betonnen skelet dat zich hardnekkig tussen de struiken staande houdt.

 

fort de la chartreuse 7-2013 1458Toen wij er waren, stond het gras er tot de knieën. Je hoorde vogels fluiten en er vlogen vlinders en libellen over de binnenplaats. Het geheel had meer de sfeer van een stadspark dan van een voor het publiek gesloten fort, een gevoel dat nog werd versterkt door de vele buurtbewoners die er een ommetje maakten of er hun hondjes uitlieten. Het hele terrein wordt langzaam door de natuur terugveroverd. Bomen groeien in de raamkozijnen en door de daken, wortels werken zich door het afbrokkelende beton en de mortel en verpulveren beetje voor beetje dit kolossale gebouw. Het licht dat binnenvalt kleurt groen door de struiken en bomen die voor de ramen groeien. Samen met de kleuren en texturen die het gebouw door jaren van verval heeft opgedaan zorgt dat voor enkele interessant belichte ruimtes. De leegte en kaalheid van de gebouwen stimuleert tot het maken van symmetrische en frontale foto’s, het is dan ook niet gek dat veel foto’s die van Fort de la Chartreuse zijn gemaakt sterk op elkaar lijken. Toch is het nog steeds een mooie locatie, je loopt er ontspannen rond en de oprukkende begroeiing geeft aan de gebouwen een mooie melancholieke sfeer.

 

fort de la chartreuse 7-2013 1527Het fort werd in 1817 gebouwd, de Belgische staat was nog niet gevormd en Luik behoorde tot de Nederlanden. Het terrein beslaat 30 hectaren en zou onderdak moeten gaan bieden aan 3000 soldaten. In 1830, na de Belgische revolutie, kwam het fort in handen van de Belgen. Tijdens de eerste wereldoorlog heeft het een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van Luik en tijdens de tweede wereldoorlog werd het door de Duitse bezetters als gevangenis gebruikt. Sinds 1980 staan de gebouwen leeg. Het terrein wordt door niemand beheerd en de natuur heeft vrij spel. Niemand maait het gras en het onkruid wordt niet gewied. Het resultaat is een kleine vesting van ongerepte natuur.

 

Klik hier voor meer foto's van: Fort de la Chartreuse.