distelboktor (agapanthia villosoviridescens)De Distelbok (agapanthia villosoviridescens) is tussen de 1 a 2,5 cm groot, heeft een mooie gele beharing met lengtestrepen op z’n kop en borst en prachtige grijsblauw zwart geringde voelsprieten die even lang zijn als zijn lichaam. De larve ontwikkelt zich in stengels van kruidachtige planten, bij voorkeur distels. Van mei tot september zijn ze te vinden op lage begroeiing zoals netels en distels.
De boktorren familie telt wereldwijd zo’n 27.000 soorten, variërend van enkele millimeters tot de bijna 20cm grote titanus giganteus. In Nederland erkennen we momenteel zo’n 86 soorten als inheems.

distelboktor (agapanthia villosoviridescens)De Distelbok komt net als de Kleine Wespenboktor (clytus arietis) en de Gevlekte Smalbok (strangalia maculata) gelukkig weer steeds vaker voor. Dit komt mede doordat er tegenwoordig niet meer zo rigoureus slootwallen worden geschoren. Door kruidachtige planten en takken te laten staan krijgen veel insecten een betere kans om zich te ontwikkelen. Dit resultaat laat zich al merken. Zeker in het mooie natuurgebied De Brand, waar deze foto’s zijn gemaakt, zijn er paden vol met distels, netels en bramen waar je je als fotograaf uren kunt bezighouden.