Wat in 2010 klein begon is in 12,5 jaar tijd uitgegroeid tot een forse database met foto’s en berichten. Verdeeld over 173 verschillende albums staan momenteel 12.530 foto’s en 1.382 berichten op De Groene Man.

 

De meest bekeken foto’s zijn die van spinnen en urban exploring, de meest bekeken albums  die over fotografie en zelfgemaakte messen en de meest bekeken categorieën die over natuur, dieren en samenleving.

 

Als ik nu door al mijn mappen en berichten blader, merk ik dat bepaalde grote interesses in mijn leven nagenoeg niet op deze site terecht zijn gekomen. Zo ben ik een fervent liefhebber (en misschien zelfs kenner) van Ukyio-e (Japanse prentkunst uit de Edo periode), stripboeken en koken. Andere interesses, zoals die in waarnemingspsychologie, fotografie, messen maken, kunst, natuur en wetenschap, waaronder natuurhistorie, biologie en insecten, kwamen heel wat vaker op De Groene Man terecht.

 

Naarmate mijn site groeit en mijn database zich ontwikkelt, neemt ook de onrust toe dat deze niet fysiek bestaat. Hij is niet tastbaar en onderhavig aan wisselingen in techniek en programmatuur. Het is maar de vraag of al deze informatie keer op keer kan worden overgezet naar een nieuw systeem. Met elke software update neemt de kans toe dat door mij gebruikte protocollen verouderen tot het moment komt dat al deze informatie op mijn site niet meer bereikbaar is en De Groene Man stilvalt.

 

Over 100 jaar kent niemand meer mijn naam, weet niemand welke foto’s ik heb gemaakt, wat ik heb gezien of gevoeld, maar heel, heel misschien is er dan nog wel iemand die één van mijn messen heeft. Omdat ik deze nooit heb gesigneerd, zal diegene waarschijnlijk geen enkel idee hebben door wie die is gemaakt, het is een raar gevoel als ik me bedenk dat mijn nalatenschap in dat geval een mes zou zijn.