amethistzwam (Laccaria amethystea) 9-2019 0313Deze opvallende fopzwam kom je vooral tussen mos tegen. Hij groeit op allerlei bodems en is zeer algemeen. Hij onderscheidt zich van veel andere op elkaar lijkende fopzwammen door zijn paarse, violette kleur. De hoed kan 1 tot 6 centimeter breed worden en heeft aan de steel aangehechte lamellen. De lange dunne steel heeft dezelfde kleur als de hoed en is meestal vezelig.

 

amethistzwam (Laccaria amethystea) 9-2019 0317amethistzwam (Laccaria amethystea) 9-2019 0307In het Engels noemt men deze paddenstoel amethyst deceiver, omdat door de tijd de kleur verweert en hij daardoor steeds moeilijker wordt te determineren. Als de paddenstoel verdroogt,  wordt hij steeds witter.

 

Als mycorrhiza-paddenstoel leeft hij samen met beuken en eiken en soms ook met naaldbomen. Hij schijnt eetbaar te zijn, maar omdat hij lijkt op het gewone elfenschermpje, dat giftig is en voor darmstoornissen kan zorgen, kun je hem toch maar beter laten staan. Daar komt nog bij dat deze zwam het vermogen heeft om arsenicum uit de bodem op te slaan en je weet natuurlijk nooit goed hoe het met de bodem waarop hij groeit is gesteld. Omdat de amethistzwam extra uitbundig groeit op grond waarin ammonia of andere stikstoffen zitten, zullen we deze toch al algemene zwam in Nederland waarschijnlijk steeds vaker gaan zien.

 

Lees ook: Schubbige fopzwam (Laccaria proxima).