mesje ms willem ruys 7-2019 0233Dit kleine zakmesje komt van een rommelmarkt in Vlissingen. Het is een souvenir-mesje van de Willem Ruys, een groot passagiersschip dat voor de Koninklijke Rotterdamse Lloyd in Vlissingen is gebouwd. De kiel van het schip werd al in 1939 gelegd, maar de boot zelf werd pas op 1 juli 1946 te water gelaten. Lange tijd voer het op Nederlands-Indië en Indonesië en vervoerde het repatrianten en emigranten. 

 

In 1964 werd het schip aan de Italiaanse Lauro Line verkocht, die het liet ombouwen tot een fulltime cruiseschip. In 1966 kwam het onder de naam Achille Lauro weer in de vaart. Veel mensen kennen dit schip onder deze naam, omdat ze in 1985 door vier Palestijnen werd gekaapt, dit werd destijds breed in de media uitgemeten. Na de kaping hervatte de Achille Lauro haar cruiseprogramma om uiteindelijk op 30 november 1994 voor de kust van Somalië, na een felle brand te zinken.

 

Ook nu nog kun je op een passagiersschip dergelijke zakmesjes als herinnering aan je reis kopen. Het mesje is ondanks zijn leeftijd nog in goede staat. Omdat ze van roestbestendig zacht staal werden gemaakt, snijden ze niet zo goed, maar dat maakte niet uit want daar zijn deze mesjes eigenlijk ook niet voor bedoeld. Vermoedelijk stamt het uit 1946, de begintijd van de Willem Ruys, toen het vanuit Vlissingen haar eerste passagierstocht maakte. Iemand moet het destijds aan boord hebben gekocht, of als relatiegeschenk hebben gekregen en het al die jaren hebben bewaard. Tot het uiteindelijk ergens in een lade of doos is beland en vermoedelijk door diens kinderen op de rommelmarkt is verkocht.

 

Lees ook: Verloren voorwerpen.