vliegend hert (Lucanus cervus) 6-2018 4916Net als bij edelherten gebruiken de mannetjes van vliegende herten hun geweivormig uitgegroeide kaken om mee te vechten. Deze kaken zijn zo grotesk dat ze er niet meer mee kunnen eten, maar ze zijn prima geschikt om een tegenstander mee op te tillen.

 

vliegend hert (Lucanus cervus) 6-2018 4915De enige manier voor de mannetjes om, tijdens de vier korte weken dat zij leven, toch nog te kunnen eten, is als een vrouwtje eerst een gat in de bast van een boom bijt. Ze lokt het mannetje daarna met feromonen in haar uitwerpselen naar zich toe, welke dan wat van de sapstroom kan oplikken. In sommige gevallen moet het wijfje het mannetje zelfs voeren of likt hij het sap van tussen haar kaken op. Meestal komen er meerdere mannetjes op haar af, wat onvermijdelijk tot een confrontatie leidt. Als twee rivaliserende mannetjes elkaar bij zo’n vrouwtje treffen, komt het tot een felle worstelpartij en proberen ze elkaar van de boom af te gooien. Ze schermen met hun kaken en proberen de tegenstander zo vast te pakken dat ze hem kunnen optillen en wegwerpen. Het overwinnende mannetje heeft dan de kans om met het vrouwtje te paren, mits een derde mannetje hem niet net is voor geweest.

vliegend hert (Lucanus cervus) 7-2018 5087Hoewel de mannetjes van grote vliegende herten met hun grote kaken niet echt hard kunnen bijten, kunnen ze deze wel goed als een vorklift gebruiken. Er is aanzienlijke kracht nodig om een tegenstander, die zich met de grote scherpe haken van zijn poten heeft vastgegrepen, los te wrikken. Je hoort ze al vechtend langs het schors schuren en soms komen er samen met de kever zelfs hele stukken bast los.

 

vliegend hert (Lucanus cervus) 7-2018 5099vliegend hert (Lucanus cervus) 7-2018 5089De meeste van deze gevechten vinden tijdens de schemering of net daarna plaats. Dan zwermen de mannetjes op zoek naar een wijfje en kun je goed zien hoe topzwaar kun kaken zijn. Ze vliegen vrijwel rechtop en maken daarbij het geluid van een minihelikopter. Ze landen net zo elegant als ze vliegen en je hoort ze vaak inslaan op de grond of tegen een boom. Als het mannetje geluk heeft, treft hij een vrouwtje en kan hij met haar paren, dat is namelijk het enige doel in zijn korte adulte leven.

 

Lees ook: Het vliegend hert (Lucanus cervus).