tarotkaart+no-13+de+doodAls sinds mensenheugenis proberen wij onze toekomst te voorspellen. We doen dit door middel van een gestandaardiseerd proces of ritueel. We lezen de toekomst in onze handen, koffiedik, de ingewanden van ganzen, theeblaadjes, tarotkaarten, de vlucht van zwaluwen, de sterren, een glazen bol of wat we ook maar kunnen verzinnen. Je zou kunnen zeggen dat de ingewijde in staat is om via deze geritualiseerde methodes tekenen te lezen die wij, de niet ingewijden, missen. Maar, of je er in geloofd of niet, het blijft natuurlijk het met de intuïtie en inspiratie interpreteren van gegevens die ogenschijnlijk niets met de gestelde vraag of toekomst te maken hebben. De wetenschap vertelt ons dat dit niet kan, het incommensabiliteits principe van Feyerand Kuhn leert ons dat het onmogelijk is om deze twee onverenigbare theorieën op elkaar toe te passen. Dit komt door een gebrek aan gezamenlijke maat. Je kunt elektriciteit niet meten in meters en de dikte van een ganzenlever niet in emoties.

 

Nu is er echter een gedocumenteerd geval van Alectryomancie (het maken van toekomst voorspellingen door het observeren van het gedrag van dieren). De biologe Rachel Grant heeft geconstateerd dat padden in het San Ruffinomeer in Italië, die zich zoals altijd massaal hadden verzamelt voor het paarseizoen, ineens allemaal vertrokken. Zo’n 96% van alle padden was verdwenen. Vlak daarna vond er 75km. verder een zware aardbeving plaats. 46000 mensen moesten worden geëvacueerd en 300 mensen kwamen om het leven. Na de aardbeving kwamen de padden weer massaal terug om bij volle maan te kunnen paren maar gelijk daarna vertrokken ze weer. In dit geval vlak voor een zware naschok. Twee dagen daarna keerden ze weer terug. Dit is a-typisch dierengedrag, padden verlaten normaal gesproken nooit het meer nadat ze hebben gepaard. Maar hier wisten ze blijkbaar tot tweemaal toe feilloos de aardbeving te voorspellen. De biologen vermoeden dat de padden het vrijkomen van allerlei gassen en geladen deeltjes vlak voor een aardbeving kunnen waarnemen. En door padden beter te observeren zouden we in staat moeten zijn een aardbeving nauwkeuriger te voorspellen. Een duidelijk voorbeeld van Alectryomancie!

 

Zo bekeken zouden ogenschijnlijk niet ter zake doende gegevens dus best wel voor betrouwbare voorspellingen kunnen zorgen. Google lijkt in elk geval te denken van wel. Zij hebben onlangs een onbekend bedrag geïnvesteerd in Recorded Future. Dit bedrijf omschrijft zichzelf als volgt; “The world’s first temporal analytics engine, a new predictive analysis tool that allows you to visualize the future, past or present”. Het claimt de toekomst te kunnen voorspellen aan de hand van semantische zoekfuncties. Het is een nieuw soort zoekmachine die informatie verzamelt over mensen, bedrijven, locaties, evenementen etc. Eigenlijk is het één grote crawler die zo veel mogelijk informatie binnen haalt, variërend van overheidsdocumenten tot twitter berichten. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om patronen en gegevenssets te genereren. Deze patronen kunnen dan worden geanalyseerd om bijvoorbeeld betrouwbare beurskoers voorspellingen te maken. Zo wordt het momentum van een aandeel gemeten aan de hand van de hoeveelheid nieuws en bronnen.

Hoewel ik mezelf zelden aan waarzeggerij waag heb ik toch een nagenoeg feilloze manier gevonden om mijn persoonlijke toekomst op korte termijn te voorspellen. Niet door het observeren van het gedrag van dieren, of door het staren naar wolkenpatronen of koffiedik, maar gewoon door goed te letten op de stand van de wenkbrauwen en mondhoeken van mijn partner.