tuinrenspin+(philodromus+aureolus)+5358Van alle spinnen vind ik de wielwebspinnen en de krabspinnen het mooist. Tijdens een wandeling in Gorp en Rovert kwamen we er onlangs meerdere tegen, een boskrabspin, een groene krabspin, een zwartrugkrabspin en een tuinrenspin. Deze krabspinnen familie ( Thomisidae ) wordt in NW-Europa vertegenwoordigd door ca. 70 soorten. Ze hebben vaak een breed krabachtig lichaam en kunnen net als krabben zijwaarts lopen. Hun eerste 2 paar poten is langer dan hun achterste en ze zijn vaak zeer goed gecamoufleerd. Sommige kunnen zelfs binnen enkele dagen van kleur veranderen om nog meer in hun omgeving op te gaan. De Philodromidae of renspinnen van deze familie zijn actieve en snelle jagers.

De Misumeninae of eigenlijke krabspinnen jagen echter niet actief. Hun schutkleuren stellen hun in staat om open en bloot op bloemen op een prooi te wachten. Ze zijn zo lui dat een prooi die niet binnen het bereik van hun poten komt wordt genegeerd. Als ze echter toeslaan doen ze dat razendsnel. Ze hebben ondanks hun kleine gifkaken een buitengewoon sterk en snelwerkend gif. Zelfs grote vliegende insecten zoals bromvliegen of bijen worden gegrepen. Soms wordt de spin in hun vlucht meegevoerd. De spin blijft dan aan zijn prooi hangen, tot na enkele seconden het gif zijn werk heeft gedaan en de prooi dood neervalt.

groene+krabspin+(diaea+dorsata)+4530-2boskrabspin+(xysticus+lanio)+4279-3platte+krabspin+(coriarachne+depressa)+3943zwartrugrenspin+(philodromus+dispar)+4504-2