staffin island skye 8-2016 1724Deze vakantie hadden we een prachtige bed and breakfast in Staffin, een klein dorpje aan de Oostkust van Skye, het grootste en meest Noordelijk gelegen eiland van de Binnen-Hebriden in Schotland. Deze B&B wordt gerund door Angus MacDonald, ligt midden aan de Staffin baai en kijkt uit op Staffin eiland. De oude Noorse naam voor dit eiland, Fladdaidh, betekent plat eiland, terwijl de Gealic naam, Eilean Stafainn, letterlijk Staffin eiland betekent en is afgeleid van de vroegere nederzetting Staffin, waar nu het gelijknamige dorpje ligt.

 

In Schotland mag vrijwel iedereen kleinschalig en tegen een kleine vergoeding het land gebruiken voor verbouwing of begrazing, iets dat is overgeleverd uit de Clan-tijd. Deze crofters zijn typerend voor de Scotse Hooglanden en zijn ontstaan tijdens de Highland Clearances in de 18e en 19e eeuw. Staffin Island was het laatste eiland in Schotland waar men vee afwisselend van wal naar het eiland liet zwemmen om er te grazen. Ian MacDonald, de crofter die deze grond gebruikt, zwom vroeger nog met zijn vee mee naar dit eiland. Tot tenminste 2011 liet hij zijn vee daar tussen de vroege lente en oktober grazen, hoewel hij zijn vee toen wel met een kleine boot begeleidde.

 

staffin island skye 8-2016 2282staffin island skye 8-2016 1641staffin island skye 8-2016 1732staffin island skye 8-2016 1709Het kleine platte eiland lijkt met wat fantasie wel wat op een groot zeemonster dat met zijn bek open in het water rust. Omdat het weer op Skye erg wispelturig is en het licht elk uur kan veranderen, hebben we het eiland binnen de paar dagen dat we er waren in heel wat verschillende weersomstandigheden gezien.