neist point lighthouse 8-2016 2340-Deze verlaten vuurtoren staat op Neist Point, het uiterst westelijke punt van het eiland Skye in Schotland. Omdat hij pal op het Westen staat, op een hoge groene landtong en uitkijkt over de wateren van The Minch en de eilanden van de Hebriden, kun je er spectaculaire foto’s van de zonsondergang maken, iets wat veel fotografen, vaak van hetzelfde punt, hebben gedaan. Het is dan ook één van de meest gefotografeerde vuurtorens van Europa.

 

Om bij de vuurtoren zelf te komen moet je een flink stuk wandelen. Hoewel het een prachtige wandeling is, met een geweldig uitzicht, kan het er toch behoorlijk oncomfortabel zijn. Zoals in zoveel plaatsen in Schotland is het er vergeven van de midges, kleine super vervelende mugjes die je geen seconde rust gunnen. Ze storten zich massaal op elke nietsvermoedende wandelaar en zuigen hem in een mum van tijd helemaal leeg. Gelukkig heb je er in de vuurtoren zelf, vlak aan de klif, minder last van dan tijdens de wandeling er naar toe.

 

neist point lighthouse 8-2016 2410-De vuurtoren van Neist Point werd In november 1909 in dienst genomen. Sindsdien schijnt hij al meer dan een eeuw onafgebroken over de gevaarlijke kliffen van de Schotse westkust. Hij werd voor £4,350 gebouwd en is ontworpen door David Alan Stevenson, die verantwoordelijk is voor de bouw van 26 vuurtorens. Het complex heeft een kenmerkend open uiterlijk en de lichte lage gebouwen doen bijna on-westers aan. Hoewel de vuurtoren zelf niet al te hoog is, staat hij toch 43 meter boven zee niveau en kan men hem al vanaf 16 zeemijlen zien. In 1910 werd er aan het gebouw een grote misthoorn toegevoegd. Deze staat nog steeds op zijn draaibare voet en kijkt nu in stilte uit over de wateren voor de klif.

 

Aan de voet van de klif van Neist Point ligt onder water nog steeds het wrak van Doris, een stoomschip uit Liverpool dat op weg was naar Polen. Slechts vier maanden voor het in dienst nemen van de vuurtoren, liep ze tegen de klippen.

 

neist point lighthouse 8-2016 2402-In het begin was de vuurtoren bemand en woonden de wachters in de huisjes op het terrein. In 1990 werd de vuurtoren echter geautomatiseerd en sindsdien staan de huisjes leeg. Een tijdje zijn ze nog als toeristen-accommodatie gebruikt en werden ze als een “self catering holiday cottage complex” uitgebaat, maar ook dit sloot al snel haar deuren. De enige mensen die er nu nog overnachten zijn zwervers.

 

Klik hier voor meer foto's van Neist Point Lighthouse.