st+lucas+antwerpen+09-2010+8704Deze kliniek in Antwerpen werd eerst steeds aangeduid met HH3. De meeste urbexers wilden hiermee voorkomen dat deze locatie werd gevandaliseerd of geplunderd. Nu is de locatie echter zo bekend dat vrijwel iedereen de echte naam kent.

 

In 1945 kocht nv het Laar in Ekeren het oude kasteel van Delft en een deel van de gronden er omheen om er een kliniek op te richten. De bouw begon in 1946 en in 1948 werd de kliniek onder de naam Sint-Lucaskliniek in dienst genomen. De kraamkliniek sloot in 1987 en in 1999 verlieten de laatste patiënten de kliniek. Daarna werd in 2000 de vroegere psychiatrische vleugel een vluchtelingen opvangcentrum. Het oude kasteeltje zelf werd tot begin 2010 nog gebruikt door het vredegerecht van het 11de kanton. Momenteel staat het gehele complex leeg. Het plan bestaat om alles te slopen en er nieuwbouw neer te zetten.

Deze locatie had nog mooie oorspronkelijke details zoals bakelieten stopcontacten, 50-er jaren verlichting, oorlogsveldbedden, oude leren fauteuils, gipsen anatomische modellen en kruisbeeldjes. Er stond nog veel apparatuur en we vonden kamers vol met röntgenfoto’s en patiëntendossiers. Het gebouw zelf had mooie lichte erkers, gewelfde plafonds en oud tegelwerk. Toen we er twee dagen later terug kwamen om nog een paar extra foto’s te maken had het in de tussentijd geregend. Het water kwam langs de muren binnen en in veel gangen stond water. Wat ook opviel was hoeveel er in die korte tussentijd alweer was weggehaald en vernield.

 

klik hier voor meer foto's